Presentationer, del 1: Annica

EDIT: I slutet av 2016 övergick Arrtankar från att skötas av Annica, Sofia och Frida till att bli en communityblog.

Vi kommer köra en serie om tre där vi som skriver i denna blogg presenterar oss. Jag blev först ut!

Kort om mig
Jag heter Annica, är 30år, gift med en skäggig man och bor med honom och två katter på en blåsig kulle med fin utsikt. På dagarna jobbar jag som producent på Rovio i Stockholm och på kvällarna spelar jag mycket spel, kollar på mycket film och serier och när jag känner mig social så gillar jag att dansa, samtala, dricka (te och annat), rollspela och lajva i goda vänners lag.

IKEAbreakfast

Bakgrund och erfarenhet som lajvarrangör
Jag glömer ibland bort det, men jag arrangerade små lajv ihop med Frida när vi bodde i Gävle. Det här var ju i slutet på 90-talet så det var i väldigt liten skala och med väldigt små ambitioner. Vi arrade för vänner, ett gäng äventyrare i skogen och på gatorna. Kan nog inte längre minnas exakt vad jag lärde mig av det, men roligt var det i alla fall!

Nästa gång jag arrangerade var det i betydligt större skala. Jag tror att det var 2008 som jag och min vän Emma tog över arrangerandet av lajvkampanjen Kampen i Ringen som fortfarande hålls i lajvbyn utanför Skillingaryd. Kampanjen är en low fantasy kampanj i ett alternativt Norden på 1100-talet. Fokus har skiftat en del under året, men återkommande teman har varit konflikter mellan kristna och asatroende, kamper, ätte-spel och intriger, by och familjeliv och statusspel. Kampanjen hade varit igång ett bra tag när vi tog över arrandet och jag hade spelat i den nästan sedan starten. Det var också en kampanj som hade skiftat arrangörsgrupp tidigare och har gjort det igen efter min tid. Det var inte en lätt sak att ta över en kampanj efter flera års spelande, på vissa sätt långt svårare än att starta något från grunden. Svårigheterna låg i ett arv av mixat och spretigt material och en vision som nog varje spelare hade en egen uppfattning om vad den var. Det fanns ju också ett bagage av historia i kampanjen som vi inte kunde ignorera eller ändra, det gjorde det trögstyrt och svårt att riktigt nå ut med vår nya vision. Många spelare var vana att bara köra på som tidigare år och vi fick en hel del mothugg på grund av de förändringar vi införde. Men samtidigt fick vi mycket stöd också, folk som såg förändringarna och den nya visionen som välbehövlig och bra. Gamla spelare lämnade kampanjen, nya kom till,en hel del blev kvar. Det var helt klart en lärorik erfarenhet. En tydlig sak jag lärde mig var att jag ogärna skulle ta över en kampanj med så mycket historia igen. Att arrangera är ett kreativt och hårt arbete som oftast slukar mycket av ens fritid, då är det viktigt att få ha frihet att skapa något man brinner för och tror på.

För två år sedan blev jag bjuden på vin och god mat av två fina vänner och fick frågan om jag ville vara med och arrangera ett större lajv i Understockholm världen. Jag tvekade inte innan jag sa ja och det är jag väldigt glad för idag. Det var inte en smärtfri resa där heller, men svårigheterna i det arbete låg främst i praktiska saker som att hitta en riktigt bra lokal och att söka finansiering för att kunna nå våra storartade visioner för det visuella uttrycket på lajvet. Vi lyckades med båda och mer därtill och de vänskapsbanden som skapades mellan mig och de två medarrangörerna Sofia Stenler och Annika Lykta var den finaste gåvan det arbetet belönade mig med. Även i detta fall blev jag presenterad till en vision som redan var skapad av andra, skillnaden här var att endast ramarna för visionen fans, vad vi sedan tillsammans skapade var allas vision. En utmaning vi ställdes inför under arrangerandet av Den Flytande Marknaden; det större arrangemanget vi gjort i Understockholms regi, var att låta deltagarna ha stor frihet i sitt roll och gruppskapande. Vi ville att lajvet skulle vara deltagarskapat i så stor mån som möjligt. Det gav en otydligare vision gentemot deltagarna, vad det var som förväntades och det skapade en del osäkerhet. Men å andra sidan så fick vi in väldigt många kreativa förslag och i slutändan en större bredd på grupperna än vad vi själva hade kunnat skapa.

I samband med vårt arbete med det större arrangemanget Den Flytande Marknaden så kom vi också på en idé för ett minde lajv vi ville göra, ett kort, bara två timmar och med skrivna roller och ett styrt scenario. För mig var det första gången jag skrev ett sådant scenario, men det blev väldigt lyckat och uppskattat. Och själv har jag blivit väldigt förtjust i den formen av scenarion, både att skriva och att spela.

Mina styrkor som arrangör
En av de saker som jag tror gör mig till en bra, eller åtminstone mångfasetterad arrangör är att jag både kan komma med många och nya idéer samt att jag också har drivet att genomföra dem. En annan sak är att även om jag har mycket idéer så känner jag inget större ägandeskap över dem utan ser gärna att mina medarrangörer spinner vidare eller formar om dem. Eller kanske kommer med helt andra idéer som vi tycker funkar bättre. Har vi deadlines så håller jag mig till dem, det är också viktigt.

Mina svagheter som arrangör
Några svagheter jag har är att om vi nu inte har deadlines så är risken stor att väldigt lite blir gjort. Jag behöver lite tidspress. Jag har också en tendens att ta på mig för mycket, jag har blivit bättre på att hantera detta med åren, men det händer fortfarande. Och när jag tar på mig för mycket så kommer jag i alla fall försöka göra allt och då är risken att jag blir överstressad, och blir jag det så blir jag rätt så ynklig och ledsen. I alla fall i nån dag eller två, sen brukar jag antingen hitta lite djävlar anamma eller be om hjälp.

2 reaktioner till “Presentationer, del 1: Annica”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s