Presentationer, del 2: Sofia

EDIT: I slutet av 2016 övergick Arrtankar från att skötas av Annica, Sofia och Frida till att bli en communityblog.

Om den andra arrangören i den här trojkan.

Kort om mig
Jag heter Sofia och firade min 33-årsdag i våras. Jag bor och jobbar i Stockholm, är doktorand vid Karolinska Institutet. Det är en utmärkt tillvaro för en arrangör, eftersom arbetstiden handlar mycket om frihet under ansvar och därför är högst flexibel. Utom forskning och lajv ägnar jag mig åt kampsport och segling och mer eller mindre seriösa exursioner i något sorts löst 30-talsstil. När det gäller lajv gillar jag att blanda upp sagotungt spel i till exempel Gyllene Hjorten med blackboxscenarion och framtidslajv. Jag är en sucker för nära och känslosamma relationer, ångestlajvande och gråt.

Image

Bakgrund och erfarenheter som lajvarrangör
Jag kom in på lajv från scouthållet, så jag har med mig en del praktiskt om lägerbyggande och sånt därifrån och det är en god bakgrund. Jag hade alltid en längtan att leva sagan, så när chansen att haka på lajv öppnade sig i gymnasiet var jag mer än pepp. Det första lajv jag sedan själv arrangerade var ett enkvällscenario i Gyllene Hjortens kampanjevärld och utspelade sig på värdshuset Lädervätten. Där lyckades vi bra med att bygga relationsband mellan stamkunderna och en intrigväv tät nog att inte ens vi arrangörer lyckades hålla reda på vart det hemliga föremålet tagit vägen när kvällen var slut. Sedan dröjde det många år tills jag blev arrangör igen, och då hände det i projektet UnderStockholm. I UnderStockholm har vi hittills arrangerat fyra olika lajv, med lite olika konstellationer av arrangörer. Det har varit två gatulajv av spårvagnstyp, ett blackboxlajv som vi nu satt upp tre gånger och så det stora projektet Den Flytande Marknaden. Annica Strand som presenterar sig nedan, var min arrangörskumpan i två av dessa fyra lajv tillsammans med utmärkta Annika Lykta som inte är del av den här bloggande arrangörstriaden.

Det var väldigt roligt och lärorikt att skapa lajv av så olika typer, och särskilt Den Flytande Marknaden var ett projekt av för mig tidigare helt okända proportioner. I slutänden hade vi dryga 130 deltagare som engagerade sig oerhört i att både skapa sina egna grupper och material till världen UnderStockholm via vår wiki. Vi hade samarbeten med Stockholms Stadsbibliotek och med Stockholms Universitet via en forskningsgrupp i Mobile Life och deras projekt Codename:Heroes. Vi hyrde en helt fantastiskt lokal av Subtopia i Alby och genom att hålla till ute hos dem fick vi möjlighet att sambarbeta med RättBuss och Maskmakare Oskar Hejll. För att ha råd med lokalen och med att bygga upp UnderStockholm däri sökte vi pengar från Allmänna Arvsfonden, Sverok, Kulturbryggan, Innovativ Kultur och Stockholm Stads Kulturfond, och fick finansiering av Sverok och Stockholm Stad. Att arrangera något av den här skala var helt nytt för mig och otroligt lärorikt. Framförallt lärde jag mig hur otroligt viktigt det är att ha bra folk omkring sig i projektet. Arrangörskolletivet Sten, Strand och Lykta är pärlor till människor som både gör stordåd och tar väl hand om varandra under gång.

Mina styrkor som arrangör
Min främsta styrka ligger i att skapa text och skapa saga. Att skriva roller och visioner och världens innehåll och berättelser som får folk att ryckas med förhoppnignsvis känna det jag önskar. Jag är bra på att skriva karaktärer och relationsnät, att låta mitt huvud fyllas av en rolls historia och perspektiv. Jag har en god förmåga att ta en idé och brodera ut den, fylla den med innehåll och infallsvinklar. Jag är dessutom otroligt ihärdig och ger inte upp ett projekt i första taget, och är därtill en ganska omhändertagande människa vilket hopperligen är bra för arrangörsgruppens mentala hälsa.

Mina svagheter som arrangör
Tidsplanering, projektplaner och ekonomi. Jag är analfabet när det gäller sånt, att gissa hur lång tid saker och ting tar och att skapa en rimlig budget. Lyckligtvis är det saker som går att lära sig, både av bra människor och genom kurser. I höst ska jag till exempel läsa en projektkledningskurs på Stockholms Universitet – i huvudsak för att jag tänker mig att det är något som är bra att kunna när man ska driva forskningsprojekt men det är säkert också nyttigt i lajvarrangörssammanhang.

Dessutom kan jag bli en riktig bitch när jag är stressad och hungrig, och har då inte tålamod med folk som ställer dumma frågor eller inte begriper hur jag tycker saker skall göras. Hic sunt dracones, kära medarrangörer.

Image

En tanke på “Presentationer, del 2: Sofia”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s