Leta och hitta lokal

Hur ska man tänka? Vart ska man börja? Vem kan man fråga? När behöver man veta?

Och så har man den där episka idén klar, och man har pratat vitt och brett om den och vet att alla ens kompisar är aspepp. Men var ska man vara? Var finns det där slottet där vi kan ha adelslajvet, var är katakomberna där man gömmer sig för zombisarna, var är skogen som ligger inom gångavstånd från busshållplatsen men är helt utan elledningar och civilister?

Visa av alldeles egna surt förvärvade erfarenheter vet vi i arrangörstrojkan hur oumbärligt det är att ha lokalen klar innan man kan gå ut och säga att det här lajvet kommer att hända. Vi vet hur bistert det är att behöva skjuta upp sitt lajv igen, och kanske igen, för att lokalfrågan inte var löst. Räkna med att lokalfrågan kan bli en av de jobbigaste och att det tar tid att hitta en lokal som funkar med alla ens önskemål OCH med ens budget.

En av de lokaler vi övervägde till Understockholm: Den Flytande Marknanden

Har man en grundläggande vision klar för lajvet så har man troligtvis också en tanke om hur många deltagare man tänkt sig, hur långt lajvet ska vara och vad man tror att folk rimligtvis kan tänka sig att betala för detta. Med dessa uppgifter kan man lätt räkna ut ungefär vad för summa lajvet kommer ha att röra sig med. Exempelvis: vi tänker oss ca 50 deltagare, att lajvet ska pågå i en dag kanske lite mer och att vi behöver lokalen nästan en hel dag för förberedelser och pimpning samt att vi tror att folk kommer vara beredda att betala 400kr för att delta. Då kan vi tänka oss att vi kommer ha 45 betalande deltagare (kan vara värt att ha några gratisplatser i utbyte mot funktionärshjälp) á 400kr alltså en summa på ca 18,000kr att röra oss med. Troligast är att lokalhyran kommer att äta upp en stor del av detta.

Det kan vara bra att ha denna uträkning klar när man börjar kika på lokaler. Troligtvis kommer man ganska snart att få en känsla av ifall det i huvud taget är möjligt att hitta en lokal som tilltalar en för den summan. Om inte är det dags att ställa frågan “sänker vi våra krav, eller behöver vi söka bidrag?”.

Precis i den här fasen befinner sig nu vårt projekt. Vi har drömbilden klar för oss, men vet inte om den lokalen ens finns i sinnevärlden, än midre om vi kommer ha råd och möjlighet att hyra den. Nu får man försöka släppa lite på drömbilden och tänka vidare och bredare kring lokaler som kan passa. Koka ner drömbilden till de viktigaste bitarna, det som verkligen behövs för att just detta lajv ska funka. Försök tänka utanför boxen! Man har antagligen redan en bild av hur lajvet ska se ut men man måste kanske lämna den bilden och tänka på nya sätt för att hitta en lokal som funkar. Kanske ta en enkel lokal och bygga om tillfälligt? Kanske sätta upp tält istället för inomhus? Husvagnar på en camping i lågsäsong?

Första gången vi kollade på Subtopias lokaler var det fortfarande vinter, arrangemanget gick av stapeln i September senare samma år.

För vår del ser kravspecifikationen ut såhär:

Krav – Inomhus, ett större utrymme och flera mindre, toalett, pentry/kök
Önskmål – källarvåning, mörker/mörkläggningsmöjligheter, industriell/smutsig look

Några bra frågor att börja tänka utifrån:
– Inomhus eller utomhus? – Behöver man kunna sova över inlajv? Om det är inomhus måste man eventuellt höra av sig till brandförsvaret och få godkänt för tillfällig förläggning.
– Ska man laga mat? Finns kök, är det isåfall coolt nog att använda inlajv? Får man elda inomhus? Vattentillgång? Är det risk för eldningsförbud utomhus? Särskild toa till folk som lagar mat?
– Har stället man vill hyra catering (vissa festlokaler hyr bara ut om de får leverera mat och dryck) och går det isåfall att modda så att det passar spelet?
– Om inomhus, vill man ha ett enda stort rum så alla ser allt eller flera små med möjlighet till privatare spel och risk för att det händer coola saker utan att någon ser?
– Om utomhus, vem äger marken den där snygga skogen växer på? Lantmäteriet kan hjälpa till. Nummer till kundtjänst 0771-636363. På hemsidan kan man hitta lite information.
– Om ute, får man gräva gropar till eld och slask etc? Får man hugga ris och ta ved?

Mod i barm och sikta mot stjärnorna är en bra idé när man letar lokal. Fridas mod har gjort att vi har fått lajva i Uppsala Domkyrka! Och bara häromdagen blev det klart att lajvet Suffragett kommer äga rum på Hallwylska museet, hur coolt är inte det!

Studiefrämjandet och andra studieförbund kan ibland hjälpa till med lokaler som snarare är lämpliga för kortare arrangemang eller workshopytor. Olika kommuner kan ha olika vana av lajvarrangemang dock.

Subtopias lokal pimpad och lajvet i full gång.

Och glöm inte att fråga runt bland andra arrangörer! Har man letat lokal så är chansen stor att man har tips om lokaler man använt eller som man själv inte hade användning för men som kan vara perfekta till just ditt lajv istället. Just därför har Inlajv.se påbörjat en utmärkt karta över lajvområden. Den är dessutom kollaborativ, så det är bara att bidra med sina egna smultronställen.

I övrigt är det bara att googla, ändra sökord och googla igen och igen… Men det där är en konstart som inte går att lära ut, det är bara att göra och fortsätta tills man levlar 😉

De flesta andra förberedelser kan man jobba vidare med parallellt med att man letar lokal. Men eftersom man inte kan sätta en budget utan att veta vad lokalen kommer att kosta så är det inte värt att tuta i de stora basunerna eller be folk att börja betala in deltagaravgifter innan man har lokalen klar och kontraktet påskrivet. Det är därför det är så oerhört viktigt att börja leta lokal tidigt. Dessutom kan det hända att man väljer att låta lokalens utseende, form och funktion påverka settingen och historien man berättar med sitt lajv. Antingen för att man blev inspirerad eller för att man blev tvungen att kompromissa. Förhoppningsvis på grund av det förstnämnda!

Inget lajv blir perfekt, men lokalmässigt var vi verkligen nöjda med Den Flytande Marknaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s