Den 1a februari 2014 (eller den 1a februari 1918, beroende på hur man ser det) går lajvet “Suffragett! Ett lajv om rösträttskampen 1918” av stapeln på Hallwylska Palatset i Stockholm.
Vi har fått en hel del frågor om hur vi fick till samarbetet med Hallwylska. Palatset är ju orört från början av 1900-talet då det gjordes om till ett museum – hur får man chansen att hålla ett lajv i det? Det enkla svaret var att vi frågade, och de svarade ja.

När vi efter ett enkelt mail och ett telefonsamtal förstod att Hallwylska var intresserade, så skrev vi ett ordentligt förslag till dem. Vi skrev först ner vad Hallwylska kunde tänkas få ut av det hela i en text som var helt fokuserade på dem. Sedan skrev vi ner vilka krav vi som arrangörer hade både vad gäller de praktiska (yta, tid, exklusiv användning av lokalen, etc.) och det konstnärliga (vårt lajv, vår historia) aspekterna av lajvet.
När man gör en sån lista är det viktigt att man tänker på att samarbetspartnern kanske inte är fullt insatt i lajv, och att man därför måste specificera alla detaljer. Vi var också väldigt tydliga med vilka små finansiella medel vi rörde oss med. Det visade sig att Hallwylska ser lajv som framtidens kultur och gärna ville ha ett samarbete för att lära sig mer. Deras personal verkar väl insatta i vad lajv är för något, så de bjöd in oss till ett IRL möte.
Att lajva på ett museum innebär för oss vissa inskränkningar som gjorde att vi var tvungna att ta ett ordentligt samtal i arrangörsgruppen innan vi gick vidare. Vi får förstås inte sitta i möblerna eller röra vid de fina tapeterna. Vi måste också ha med (och betala för!) tre museilärare som håller koll på oss.
Men, vi bestämde oss för att se begränsningarna som tillgångar istället. De tre museilärararna är vana vid dräktvisningar, dvs. lätt rollspel i tidstypiskt dräkt. Så de kommer få varsin roll som tjänstefolk eller museiarkivarier på Hallwylska. Det gör att de kan använda all sin OFF-kunskap om huset även IN och lätt interagera med och informera sina inlajvbesökare. Att man inte får sitta i möblerna förklaras av att det ju faktiskt var ett museum redan då (tja, inte förrän 1920, och vi spelar 1918, men det är nära nog) och att kvinnorörelsemötet som invaderar Palatset är väldigt spontant bestämt och kraschar rakt in i museiförberedelserna.

Som motprestation mot att vi slapp betala hyra (men var tvungna att betala lön till museilärarna), ville Hallwylska att vi skulle anordna 2-3 föreläsningar i deras föreläsningsserie under hösten. Det såg vi som ett privilegium – vi skulle ju ändå ha (frivilliga) föreläsningar för våra deltagare, och att kunna få ha dem på Hallwylska museet var ju en fantastisk möjlighet! Föreläsningarna blir också öppna för allmänheten, vilket ger en möjlighet att göra mer PR för lajv generellt.
Vi tror och hoppas på att Hallwylska inte är det enda museum som börjar få upp ögonen för lajvare och lajvandet. Vårt råd till andra arrangörer är att försöka kontakta ägarna av historiska eller bara allmänt häftiga lokaler! Ett mail kan aldrig skada.
Kolla in http://suffragett.sverok.net!
Pepp!
//Susanne, Daniel, Cissi och Siri
Kulturföreningen Tidevarvet, arrangörer.
Här kan man läsa vad Hallwylska tyckte om att vi arrangerade hos dem! 🙂
http://suffragett.sverok.net/wordpress/resultat/oppet-brev-fran-hallwylska/