Middag och mini-lajvs design

Jag vill bara börja med att påpeka att om man gör det med rätt personer, så kan lajv-arrangerande vara ett helt underbart sätt att umgås med bra vänner. Man ser till att ses regelbundet, man pratar om sånt man tycker är intressant och man får utlopp för kreativitet och idéer. Fler borde ägna sig åt det!

Hur som helst så var det denna gång en fredagkväll med middag, vin och dags att dyka djupare in i våra tankar om ett mindre scenario satt i samma värld och fiktion som det större lajv vi planerar. Idéen att skriva ett sådant parallelt med vårt större arrangemang verkar ha uppstått i flera hjärnor samtidigt, så det måste ju onekligen vara en bra idé. Vi tänker oss att ett mindre scenario kan användas på flera sätt. Dels är det ett bra sätt att sprida ordet om vad vi planerar och skapa förtroende för oss som arrangörer. Det är också ett format som gör det lättare att spela flera gånger och även gör det lätt för andra arrangörer att sätta upp. Allt detta är positivt för oss eftersom vi tycker att det underliggande temat för både det mindre och större arrangemanget är väldigt viktigt och värt att diskutera; i vårt fall slaveri.

Med hjälp av Post-its och god mat lyckades vi komma på bra namn till både vårt större och mindre arrangemang, hurra!
Med hjälp av Post-its och god mat lyckades vi komma på bra namn till både vårt större och mindre arrangemang, hurra!

Här är några bra frågor att diskutera utifrån när ni börjar designa erat eget mini-lajv/scenario:
* Vad är temat?
* Vad vill vi att spelarna ska uppleva?
* Hur tror vi att vi kan framkalla den upplevelsen?
* Vad är settingen?
* Hur får vi spelarna att utveckla meningsfulla relationer till varandra?
* Hur många spelare borde det minst/max vara för att lyckas med ovanstående?
* Finns det några tekniker eller knep vi kan använda oss av för att driva på spelet?
* Passar det bäst med färdigskrivna roller och relationer till detta scenario, eller kan det bli intressantare om rollerna skapas på plats i samarbete mellan spelare och arangörer? (till minilajv är det ovanligt att spelarna skriver sina egna roller i förväg som annars är vanligt, men visst är det möjligt även här)
* Hur lång tid ska själva lajvet vara och hur lång tid ska man schemalägga för hela arrangemanget, med inledande workshops och eftersnack?
* Kräver detta scenario något speciellt i form av lokal, teknik eller rekvisita?
* Hur ska scenariot börja och avslutas?
* Vad för sorts workshops och övningar skulle kunna hjälpa och förbereda spelarna på ett bra sätt?

I vårt fall blir svaren såhär:
Temat för vårt scenario är modernt slaveri. För att diskutera det har vi satt scenariot i en möjlig, ganska snar framtid där en stor del av befolkningen föds in i ekonomisk skuld. Det stora lavjet utspelar sig i en tid där systemet är i full gång, medan minilajvet blir i tiden innan, precis i början av utvecklingen till slaveriet. Vi vill pressa spelarna in i utsatta situationer där deras roller på kort tid får sina öden bestämda, ofta till följd av andra eller sin egens rolls prestationer men ibland också av ren slump och otur.
Settingen är en lagtävling på TV där deltagarna tävlar i olika grenar, dock utspelar sig själva lajvet bara i de scener som sker mellan tävlingsmomenten och spelarna får själva bestämma detaljerna kring hur det gick när det egna laget vann/förlorade. Vinnarna i tävlingen får sina skulder avskrivna, förlorarna får ta över vinnarnas skulder men får också erbjudanden från de sponsrande företagen att skriva livstidskontrakt och jobba av sina skulder.
TV settingen ger oss möjlighet att baka in meta-tekniker till att bli en naturlig del av spelet med bl.a tidshopp och scenbyte. För att öka på den obehagliga känslan har vi tänkt använda oss av ljudeffekter så som applåder, bu-anden och andra publik-ljud.
Uppdelningen i lag skapar genast vi/dem relationer och de prestationer eller misslyckanden som rollerna går igenom under tävlingarna bygger ansträngda relationer inom lagen. “Direkt efter matchen”-intervjuer gör det lätt för oss arrangörer att rikta rampljus och pusha spelare.
Vi har tänkt ut en avslutningscen som både funkar som en reflektion av upplevelsen med lite besk eftersmak, men samtidigt blir en avrollningsövning.
Vi tänker att rollerna skapas på plats genom övningar innan lajvet. Vi kommer också att skriva alla texter och instruktioner till lajvet på engelska för att lättare kunna sätta upp det utanför Sverige.

Vår plan är nu att skriva scenariot så att vi kan sätta upp det med till exempel Lajvfabriken, på Prolog och kanske rentav på Grenselandet i Norge.

Hoppas ni kommer och lajvar med oss när det är dags!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s