Och ungen ska heta?

Att döpa sitt lajv är inte alltid så lätt som man kan tro. En gång i tiden kunde man bara sätta ihop två häftiga ord för att namnge sitt fantasylajv… Mörker + ögon = Ögon i mörkret, Natt + silver = Silvernatt, Dolk + blod = Blodsdolken! Och det bästa var att ingen förväntade sig varken blodsdolkar eller månsken på de där lajven, alla visste att det bara var ett coolt namn. Men så kom 2000-talet och heeelt plötsligt måste namnet ha någon slags… Relevans. Poäng.

Alltså. Första kriteriet för ett bra namn på ditt lajv är att det ska säga – lagom mycket – om lajvet. Genom namnet ska man få en känsla för vad det är för slags tema på lajvet utan att namnet blir för beskrivande av själva handlingen, för då kan det skapa onödiga ramar som spelarna känner att de bör hålla sig inom (om inte lajvet har en spårvagnsintrig eller tillomed ett manus så klart, då är det kanske bara bra). Att utgå från själva huvudpoängen eller temat med lajvet och utifrån det bli poetisk är nog min metod, men det finns säkert många.

Andra saker att tänka på är t.ex. att namnet bör vara lätt att uttala (eller åtminstone inte skitsvårt), inte för långt (tänk isåfall på hur det kommer se ut som förkortning, för då kommer folk börja använda den istället, oavsett vad du tycker om det) Och om lajvet kanske kommer omnämns i internationella sammanhang, finns det risk att det låter märkligt, har det en massa å-ä- och ö, eller är det kanske lika bra att döpa det på engelska redan från början?

När vi skulle döpa vårt kommande arrangemang så använde vi oss av arrangörers viktigaste verktyg; post-its! Det är något med post-its snabbhet som liksom hjälper en att tänka fritt och brett. Man kan skriva vilken fånighet som helst på en post-it eftersom man inte tänker sig att den någonsin kommer läsas av utomstående eller sparas. Man plockar ner den mentala barriären som prestationskrav alltid ställer på oss och det där som lät fånigt i ens huvud kanske blir värsta bra idén!

postits
Ja ja… ”Debt” är felstavat, det är en del av charmen

Alla tre fick en egen hög med post-its och under en lagom lång stund skrev vi ner alla namnförslag som dök upp i huvudet och satte fast dem på bordet mellan oss. Sen stod vi och strök våra imaginära skägg en stund medan vi satte stjärnor på de lappar vi gillade och kommenterade ibland hur vi tänkt med något eller varför vi tyckte som vi tyckte. Tillslut hade vi sållat bort de som vi inte gillade och vi hade två lappar med tre stjärnor vardera, ett för vårt minilajv och ett för det stora lajvet nästa år.

Ett tips är att sen gå och ”idissla” namnen ett tag innan man går ut med dem till allmänheten. Något som låter asfräckt en sen kväll efter några glas rosé kanske framstår som idiotiskt när morgonens bleka ljus träffar det.

Vårt minilajv kommer heta Debt and Deliverance. Det är ett namn som står för balansgången mellan hopp och förtvivlan som scenariot kommer kretsa kring, där skillnaden mellan skuldfällan och friheten är enorm och ändå aldrig långt ifrån varandra. Dessutom är det klatschigt med allitterationer! Det låter också lite som titeln på ett tv-program i stil med Lyxfällan, eller hur? Vilket var precis det vi var ute efter 🙂

Vårt stora lajv har döpts till Last Will. Scenariot utspelar sig i en tid då människor erbjuds att ”frivilligt” skriva under papper som begränsar eller helt fråntar dem deras fria vilja i utbyte mot säkerhet, mat och husrum. Avtalet blir deras sista handling som fria men också något som kan komma att påverka demokratin i stort, därav kopplingen till ett testamente – vad vi lämnar efter oss till nästa generation.

En tanke på “Och ungen ska heta?”

  1. Det här är en intressant fråga som jag märkt genom åren att det finns många olika idéer om. Själv är jag rätt vidskeplig på området (och var det faktiskt redan på 90-talet 😉 ) och tycker inte att ett lajvprojekt är ”på riktigt” förrän det har en bra titel.

    En annan faktor som bara berörts implicit är att titeln/namnet på ett lajv också signalerar vilken sorts lajv det är genom vilka andra lajvtitlar det låter likt. Det har blivit mer postmodernt på senare år, men jag minns på det sena 90-talet när det var obligatoriskt att ha en lajvtitel på ett ord i obestämd form om man skulle göra ett ”seriöst” högkravslajv. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s