Minilajv – Maxikoll

I helgen gick vårt första minilajv av stapeln! Det var roligt, lite nervöst och väldigt spännande att se ifall vår lajvidé funkade. På det stora hela kan man väl konstatera att konceptet funkade finfint, hade rejält med utrymme för dramatik och spänning, fick in mycket action på kort tid (lajvet varade bara drygt 2 timmar med en förberedande workshop på 1,5 timme) och tangerade temat med personlig ekonomisk kris på ett ganska lättillgängligt sätt. Dock fanns det saker som ska förbättras till kommande uppsättningar, vissa saker kommer kortas av, förlängas, läggas till, byta plats osv. Men framförallt märktes behovet av ett väl utarbetat och inarbetat detaljschema för arrangörerna (vi hade såklart ett körschema, men det hade kunnat vara mer detaljerat och vi hade kunnat ha bättre koll på det). Det är lätt att tänka ”äsch, det här har vi gjort förr”, ”det är inte så viktigt att det blir exakt”, ”folk kan väl hålla tiderna” och annat FALSKT! Det är alltid bättre att vara förberedd! Varför? Helt enkelt för att allt flyter bättre och smidigare om alla vet vad som ska göras och gör det. Osäkerhet är tidsödande och lajv som drar ut på tiden är stressande för både arrangörer och deltagare som istället för att ägna sin energi åt lajvet tittar på klockan och beräknar, tänker hur mycket man kan dra över på tiden innan lokalen ska utrymmas, parkeringstiden går ut, folk måste hem till jobb och barnvakter och blah blah… Hellre att man har en rejäl plan så man slipper tänka på sånt på plats och istället kan ägna sig åt att bemöta deltagare på ett trevligt sätt; stressade arrangörer har ju de flesta överseende med, men bra arrangörsbemötande är guld värt.

IMG_8290

Tänk på:

– Nej, folk kommer inte i tid. Har du sagt att ett mindre lajv börjar 12.00 så kommer folk anlända pö om pö mellan 11.30 och 12.15. Beräkna ungefär en halvtimmes mingeltid efter utsatt start innan du kan dra igång på allvar. Använd den för att t.ex. ta upp betalning eller incheckning.

– Det tar längre tid än man tror att göra iordning lokaler, att förflytta sig och att städa efter sig. Dessutom behöver folk toapauser och finns det bara en toalett kan man behöva avsätta lite extra tid till det.

– Skriv ner ALLT som behöver sägas. Det kan vara saker som känns fullständigt självklara innan men när man står och håller låda (aka informera) är det lätt att man glömmer bort detaljer och att behöva lägga till saker efteråt innebär onödig förvirring…

– Om ni är flera, kom överens innan om vem som säger/gör vad.

– Ha en noggrann detaljplan över både förberedelser, lajvet i sig och efterarbete, men var beredd på att man kan komma att tvingas gå utanför den eftersom oförberedda saker antagligen kommer hända. För sånt är livet. Och lajvet.

planning

Om hoppjerkor och annat folk man bygger sina aktiviteter på.
Om man arrangerat flertalet gånger, i lite olika storleksklasser, så inser man att det inte behöver vara lättare att få folk till ett billigt event än till ett dyrt. Eller jo, fast nej. Investeringen i det kommande lajvet blir för deltagaren väldigt liten om det gäller ett enkvällslajv utan förberedelser som bara kostar en spottstyver, att om något annat dyker upp vare sig det är en rolig fest eller lite snuva, så är tröskeln för att hoppa av inte speciellt hög. Har lajvaren redan betalat en massa pengar, planerat resa och fixat kläder så kommer det krävas väldigt mycket för att denne ska ställa in sitt deltagande. Avhopp kommer alltid ske, även med redan betalda deltagare, men där ration är kanske 10-15% avhopp på de flesta lajv kan billiga lajv (under 100:- i anmälningsavgift) ligga på långt högre.

Vårt minilajv var ju i den värsta kategorin när det gäller avhopp: inga förberedelser, lätt att anmäla sig, betala på plats (billigt). Vi hade 12 platser och fick 10 deltagare inom ett dygn från att vi la upp eventet. Veckan innan började avhoppen ramla in, 5 av 10 hoppade av men istället fick vi in några andra som istället hoppade på så vi i slutänden hade 9 deltagare. Så mycket hoppande på och av brukar det inte vara på lajv, men räkna alltid med några avhopp i sansad ordning en tid före lajvet och några avhopp samma dag eller dagen innan eftersom kriser alltid uppstår och folk blir sjuka. Avhoppen är viktiga för ekonomin om det är betalning på plats, men för de flesta lajv är det främst för storyn som man måste räkna med frånfallet i förtid; se till så att inte några roller står utan anknytningspunkter, relationer, backup eller syfte även om några roller runtomkring försvinner. Alla lajv behöver vara flexibla, de kan inte vila på ett fåtal personers närvaro. men små scenariolajv behöver vara än mer flexibla, det kan bli stor skillnad i spel och rumskänsla om man kör lajvet med 6 respektive 12 personer. Designen måste vara töjbar.

IMG_8322

Och så det här med att vara genomtänkt
En annan viktig sak är tema. Var tydlig med vad för upplevelse ni vill erbjuda och försök att se till att alla delar i designen jobbar mot att erbjuda den upplevelsen. Jobbar workshopsen innan lajvet mot denna upplevelse? Hur startar och slutar lajvet? Jobbar karaktärerna på lajvet mot denna upplevelse? osv. Försök också att sätta en stämning och att allt klingar i ton med den; lokal, ljus, ljud, eventuella texter osv. Att tydligt definiera önskad upplevelse och stämning både för er själva och för era spelare kommer att underlätta alla andra delar i designen och spelet.

Once more with feeling?
Att sätta upp lavjet igen är kanske inte det första man tänker pä när man kvart över tio en söndagskväll har packat ihop sina papper och vinkat av de sista deltagarna. Men, det är inte bara roligt utan också lärorikt och framförallt uppskattat att sätta upp lajv igen. Och blackbox-scenarier lämpar sig särdeles väl. Kanske vill ni till och med att andra ska kunna sätta upp ert lajv, säg vore inte det tufft?

– Återigen: Skriv ner allt ni ska göra och säga! Se dessutom till att info, körschema, workshopbeskrivningar etc är begripliga, för er om ett halvår när det är dags igen eller för andra som inte bor i era hjärnor.

– Utvärdering! Vad funkade, vad funkade asbra, vad behöver göras om? Alla tycker inte lika och det är kanske omöjligt att göra alla helt nöjda, men det är guld värt att få in kloka synpunkter från dem som faktiskt spelade lajvet. Förbered några kloka frågor eller skicka ut en enkät efteråt.

Vi sätter till exempel upp Debt & Deliverance redan till helgen på Grenselandet. Ses där!

En tanke på “Minilajv – Maxikoll”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s