Vem är du, vem är jag, levande charader…

Själva grundpremissen för lajv är att vi tar på oss en roll och agerar ut den inom ramen för en bestämd fiktion. Roll och fiktion, alltså. Detta blogginlägg kommer innehålla lite tankar kring hur man skapar roller. Fiktion får vi ta en annan gång.

En roll kommer alltid att vara en spelares tolkning av den information hen har innan lajvet om vem hen ska spela. Denna information kan komma helt och hållet från arrangören, eller helt och hållet från deltagaren, eller arbetas fram tillsammans.

Arrangörsskriven roll

Ibland skapar arrangörerna alla roller till lajvet och skickar ut en färdig roll-text till sina deltagagare. Det här sättet att göra roller har mång fördelar, och vissa nackdelar. En klar fördel är att arrangörerna har överblick över lajvet och genom att skriva rollerna kan koppla ihop dem med varandra och med världen. Det här möjliggör en tätare relationsväv och att arrangörerna kan integrera lajvets tema och stämning i rolltexterna. Det här lämpar sig oftast för mindre lajv, helt enkelt på grund av arbetsbördan.

Nackdelarna kan dels vara att det kan bli mycket text att ta in för deltagaren, dels bygger det på att arrangören lyckas förmedla sin tanke om rollen till deltagaren via text.

Till Nästa Station: Kymlinge, som är ett fyratimmars blackbox-lajv, har vi helt skrivna roller och låter deltagarna fylla ut sina relationer genom workshops. Rollen består av en text på max en halv A4, oftast mindre, som kort berättar rollens bakgrundshistoria och om en viktig relation till en annan roll som också är med på lajvet. Därutöver finns en stämningstext – en dikt, en novell eller ett stycke ur en roman – för att förmedla en stämning vi vill sätta i rollen. De här rollerna brukar fungera väldigt väldigt bra i spel.

Deltagarskriven roll

På vissa, särskilt större, arrangemang har arrangörerna varken tid eller lust att skapa hundratals roller. De lämnar istället över ansvaret till deltagarna och ägnar sig kanske åt att styra på grupp-nivå eller åt att hjälpa till med kontakter mellan olika roller. Det här funkar särdeles bra om man har en bra grupp att bygga rollen med. En risk är emellertid att det blir en himla massa text om rollens bakgrund; vad ens föräldrar och syskon – som inte alls är med på lajvet – hette och hur man vuxit upp och vadför husdjur man hade och en annan hel massa information som handlar om varifrån rollen kommit istället för vem den är. När det viktiga är att fundera ut hur den ser på världen,  hur den reagerar och vad som driver den. För det är det som man kommer spela på. Som arrangör kan man ge tips och råd till rollskrivandet även om spelarna har ganska fria händer. Till exempel sånthär kan vara bra att fokusera på:

Vad hoppas din roll på?

Vad är din roll rädd för?

Vad gör din roll glad?

Vad vill du helst göra och uppleva på lajvet?

Något du helst inte vill göra och uppleva på lajvet?

Drömscen under lajvet?

Hurpass drivande eller utsatt vill du att rollen ska vara?

Hur stora risker kan du tänka dig att utsätta rollen för?

Till Understockholm: Den Flytande Marknaden lät vi deltagarna skapa både mythos, grupper och roller med stor grad av egen frihet (under ansvar). Vi skickade ut rekommenderade workshopspaket och hade förträffar med relationskapande men hade över lag ganska liten kontroll på vad deltagarna kokade ihop. Vi hjälpte till att knyta kontakter mellan grupperna och hade sista ordet i vad som passade in på lajvet. Det här resulterade i en enorm kreativitet; att låta över hundra personer vara med och skapa lajvet på detta sätt byggde en långt mer komplex och fantastisk värld än tre arrangörer kunde ha åstakommit på egen hand. Men det gjorde också att vi inte helt lyckades kommunicera vår vision med lajvet.

mask11 mask10

Rollen som en mask mellan spelaren och scenariot…

b

b

b

b

b

Workshoppad roll

Skapas oftast just innan lajvet av deltagaren genom övningar och info från arrangören. Det kan röra sig om att utgå från fotografier eller stämningsord, att genom olika övningar som till exempel  genom heta-stolen-frågor eller minnes-scener skapa sig en känsla för rolen. Relationerna kan till exempel byggas genom att man drar lappar med relationsinnehåll och vem man ska ha relationen med, eller genom att kasta ett nystan inom gruppen och låta varje tråd representera en relation. Här finns några exempel på bra workshops för att skapa roll och grupp: http://workshophandbook.wordpress.com/category/charactergroup-creation/

Till Debt and Deliverance, som är ett annat av våra fyratimmars blackbox-lajv, använde vi oss i första uppsättningen av mycket lite text och mycket workshop. Deltagarna fick själva välja ord och fotografi att inspirera dem och relationerna lottades fram. Personligen tyckte jag det här var ett läskigt upplägg, att lämna ifrån sig så mycket makt till en deltagare och lita på att man lyckats förmedla vad man vill att den ska göra på ens lajv. Till nästa uppsättning hade vi förskrivna relationer, men jag vet inte om det påvkerkade lajvet till det bättre.

Varför välja…

när det går lika bra att blanda alltihopa. Till Drakens spår gav vi deltagarna ett mycket enkelt rollskelett med ett tema och tre sanningar som de fick skriva sina egna roller utifrån. Skelettet arbetade med lager, vilket ofta ger en intressant roll. Här är ett exempel:

Tema: Längtaren

Sanning 1 (något jag säger till andra): Jag har hittat mitt hem

Sanning 2 (något jag säger mig själv): Jag vill höra till

Sanning 3 (något jag inte vill erkänna ens för mig själv): Jag är rädd att inte passa in

Och även om arrangörerna inte erbjuder någon rollskaparworkshop kan man med fördel göra det själv i sin lajvgrupp. Lätt och roligt!

En tanke på “Vem är du, vem är jag, levande charader…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s