En bild och tusen ord.

Härom senast hade Trojkan en skypedejt med bävrar som inte vågade sig ut i spårtrafiken i stormvindarna och soffdejt för orangutangen och uttern som bor i samma stad. Vi har pratat om det ena och det andra, bland annat om estetisk vision.

Som bekant säger en bild mer än tusen ord, och alla vet vi att utskick på flera tusen ord läser ingen men bilderna på hemsidan kommer ni liksom inte undan. Därför planerar vi att ha en photo shoot, så vi kan bygga en särdeles snygg hemsida att släppa lagom till Prolog. Så idag har vi diskuterat vilka bilder vi behöver, vad de ska illustrera och vilken känsla de ska förmedla, samt allt det praktiska – fotografer, rekvisita, modeller och utrustning.

Estetisk vision. Vad är det, och måste man ha en sån?
En estetisk vision handlar om att få det estetiska uttrycket på lajvet – dvs hur det ser ut – att samverka med den känsla man vill förmedla med lajvet. Hur ser en realistisk men lite norensk parterapihelg ut? Ett episkt high-fantasylajv, hur vill vi att deltagarna ska gestalta det? Eller, som i vårt fall, en dystopisk men inte alltför avlägsen framtid präglad av fattigdom och ofrihet. Hur ser en sån – eller snarare känslan av en sån – ut? För att förmedla detta, både känslan och hur man vill att lajvet ska se ut, kan man försöka kommunicera sin estetiska vision redan innan lajvet.

Understockholm-photoshoot
Bild från photo-shooten till Understockholm. Föreställandes er allra käraste anonyma bäver, faktiskt.

Jaha, hur förmedlar man den?
Lämpligen med bilder, antingen foton eller tecknade illustrationer. För att förmedla en känsla behöver bilderna inte vara helt reportage-realistiska, som tagna direkt från lajvet som inte ens har hänt än, utan kan vara mer suggestiva och abstrakta. Vill du att deltagaren ska förstå hur utrustningen ska se ut är dock mer tydlighet av nöden. Beskrivningar kan också vara bra till det, till exempel att hobitar har varma jordfärger och vadlånga kläder på underkroppen.

Hemsidan är en utmärkt plats att ha sina bilder på. Vi planerar som sagt ett photo shoot, då vi tänker ta en uppsjö bilder, så vi kan illustrera både utskick och hemsida och annat man kommer på man vill ha. Kanske en affisch?

Vi vill varna för att använda sig av bilder och fotografier lånade från nätet, även om det är sådana som lagligen får användas. De flesta presumptiva deltagare märker direkt skillnaden, och projektet framstår genast som långt mer professionellt och seriöst om man undviker ett hopplock av andras skapelser och istället skapar egna, speciellt framtagna för arrangemanget.

Och en anonym bäver i annan setting, inför lajvkampanjen Nox Fera
Och en anonym bäver i annan setting, inför lajvkampanjen Nox Fera

Hur använder man den då?
Härom mötet smidde vi storartade planer för hur vi ville förmedla känslan av utbytbarhet och otrygghet genom att ha uniformsplagg som sitter ganska dåligt och har namnskyltar som är lätta att byta. Sen insåg vi att vi inte vill lägga mer än halva budgeten på kläder till just det här lajvet. Då gäller det att lista ut vad som är kärnan i den här tanken och hur vi tar med den in i ett mer budgetanpassad idé.

Och hur kopplar vi lokalen vi klurar på med bilden vi vill ge er av lajvet? Vår hemsidesansviarige arrangörsorangutang har lovat att utforska det. Ni, kära läsare, får ge er till tåls tills hemsidesläppet. Vi arrangörsdjur hoppas på att få soffdejta ihop alla tre en annan dag.

En tanke på “En bild och tusen ord.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s