Misärlajv eller misär på lajv

Misärlajv är ett ganska välanvänt begrepp åtminstone i den lajvsfär där vi rör oss. Det innebär att man på något sätt har ett lajvupplägg som kretsar kring lidande, ett scenario som handlar helt eller delvis om en otrygg, jobbig, hemsk situation för rollerna. Det kan röra sig om ett land i krig, ett kollapsat samhälle, smitta eller bara en ångestinducerad sits för de individuella rollerna på lajvet. Exakt varför folk är villiga att betala pengar för att åka på ett event och bli plågade på ett eller annat sätt får nog en psykolog utreda, men det är ganska vanligt även om långt ifrån alla lajvare gillar s.k. misärlajv. Min teori är att vi lever trygga, trevliga och inrutade liv till vardags och därmed söker vi oss till sådant som kan få oss att känna starka känslor under ordnade former. (Det sägs att misärlajv inte alls är lika poppis i Ryssland, något som kanhända stödjer denna teori.) Vissa tittar på skräckfilm eller läser poesi vid havet, och vissa drar på sig kläder som kliar och åker ut i en lerig skog och fejkgråter. Och älskar det.

Ingen sömn i skyttegravarna, det ser man på den tomma blicken. Från Lajvet Vreden 2004, fotograf okänd.
Ingen sömn i skyttegravarna, det ser man på den tomma blicken. Från Lajvet Vreden 2004, fotograf okänd.

Men det är en ganska viktig linje mellan misärlajv och misär på lajv. Vi vill överlag ha känslan av misär men utan att det går över gränsen och blir verklig misär. Så länge det är en stämning av lidande, med hjälp av fysiska markörer som typ lera och äcklig mat, så hjälper det spelaren att leva sig in i situationen men när det blir ett verkligt fysiskt lidande så är det snarare en distraktion från den illusion och det spel man eftersträvar. Alltså, att sitta på en varm sandstrand och leka misär kan vara svårt, för det kräver mer av fantasin. Men att sitta i strilande regn, vara kissnödig och glupande hungrig kan innebära att man blir för fokuserad på kroppens gnäll att man inte längre lajvar så värst intensivt. Fail.

Som arrangör vill man därför, OM man arrangerar ett misärlajv av något slag, hjälpa till att sätta stämningen, men utan att plåga sina deltagare på riktigt. En god vän, även hon en van arrangör (hon arrangerar just nu lajvet Ófridr, som nog inte kommer bli ett myslajv 😉 ), påpekade något som stämmer alldeles utmärkt: Det viktigaste för att vi ska må bra handlar om värme, mat och sömn. Du kan bråka med en av dem för att få folk att må lagom dåligt, om du kan säkerställa de andra två kommer folk ändå att må tillräckligt bra för att inte börja få problem.

Elände. Lajvet Viljan 2004. Foto Karin Johansson
Elände. Men med mätta och torra deltagare. Lajvet Viljan år 2004. Foto Karin Johansson

Värme: Värme gäller både temperatur och fukt, för den som är fuktig kommer förr eller senare att börja frysa. I svenskt klimat är det ju extremt ovanligt att höga temperaturer blir något allvarligt problem, men visst går det in under samma förutsättningar. Att frysa drar extemt mycket på krafterna och gör folk ointresserade av något annat än strumpor och eld, vilket inte främjar något intressant spel. Däremot klarar de flesta av en hel del minusgrader så länge de får rejält med varm, näringsrik mat och är ordentligt utvilade.

Sömn: Här gäller det att räkna på både kvalitet och kvantitet. De flesta klarar sig utmärkt på bara 4-6 timmars god sömn på en natt, men då gäller det som sagt god sömn. Obekvämt underlag, ljud, ljus och temperatur påverkar sömnkvalitén negativt. Dock så kan man klara sig rätt bra trots dålig sömn under en kortare period, framförallt om man har ordentligt med energi genom mat och inte sliter på kroppens reserver med kyla och fukt.

Mat: Av de tre kan mat räknas som den viktigaste, för utan mat dalar väldigt snabbt den energi som krävs för att hålla igång och interagera. Under sträng kyla behövs mer näring än i varmare temperaturer, i hetta krävs mer vatten och ingen vill äta varm mat. Många upplever dock att de äter mindre på lajv, det är för att kroppen reagerar med stressreaktion på alla yttre påfrestningar och då avstannar matsmältningen och man känner sig inte hungrig. Däremot är det viktigt att ändå få i sig näring, annars blir kroppen efter ett tag slö och sen börjar huvudvärken sätta in…

Du kan alltså störa deltagarnas sömn med orchattacker under natten så länge du vet att de har möjlighet att värma sig och torka strumporna inomhus efteråt samt har en gryta som väntar på dem. Likaså kan du arrangera ett lajv om vintern när det är 20 minus så länge de får äta gott och krypa ner i sköna sängar på kvällen. Vill du dock simulera svält på något sätt, se till så att deltagarna kan gå off och äta mat, så kan de slåss om de smulor som serveras inlajv med desto större kraft och engagemang.

Och vad man än planerar är det såklart smartast att berätta det för deltagarna innan. Då kan de som verkligen gillar lera och ångest komma på lajvet och ha kul, medan de som vet att de inte klarar av blöta fötter eller att inte få 8 timmars obruten sömn kan välja att stanna hemma istället.

Postapolajvetlajvet Felsäkert läge. Så snyggt, så fruktansvärt kallt och fuktigt. Foto: Sebastian Utbult
Postapolajvetlajvet Felsäkert läge. Så snyggt, så fruktansvärt kallt och fuktigt. Foto: Sebastian Utbult

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s