”Kan björnen blir 10% mer björnig?”

Denna vecka kommer det ett gästbloggsinlägg från vår illustratör som designat en logga för vår förening! Hela processen med att ta in någon till att utföra ett sånt här jobb har varit väldigt lärorik. Att försöka förmedla en vision för vad man tänker sig och vill ha utan att sätta upp för snäva ramar för en konstnär som ändå behöver få jobba fritt för att det ska bli bra… inte lätt. Det hjälper om man som i vårt fall har en väldigt förstående illustratör som vet vad hobbyn innebär och inte säger upp kontakten efter ett flummigt ”liksom… lekfullt men inte barnsligt, typ”. Vi kände oss ibland som att vi borde kvala in på listan över värsta klienter, men Fredrik höll ut.

.

Jag heter Fredrik Carrasco och tänkte skriva några rader om tankarna och processen bakom Ursula-loggan. Jag har egentligen aldrig jobbat med att teckna men försöker rita så ofta jag hittar inspiration och ro, mitt intresse för bild bottnar i en förkärlek för serier och konceptkonst. Under sommaren 2013 fick jag möjligheten att rita trycket till Battle of Wisbys limited edition-tröja, mot några öl och en betald t-shirt, vilket blev mitt första beställningsjobb. I höstas blev jag kontaktad av Frida som undrade om jag var sugen på att teckna en logga åt föreningen Ursula.Det är något nervöst med att tacka ja till att rita åt någon annan eftersom det innebär förväntningar om att faktiskt bli klar (och nöjd!). Samtidigt känns det utmanande och väldigt bekräftande att få rita på beställning – att få rita åt en väns förening blev ett avslappnat mellanting mellan buisness and pleasure.

.

Till en början diskuterade vi vad loggan skulle uttrycka. Utgångspunkten var att anspela på föreningens namn och dess latinska innebörd – en björnhona, den skulle inte vara allt för seriös men samtidigt inte barnslig, helst skulle jag anspela på föreningens inriktning mot rollspel på något sätt. ”Helvete!” tänkte jag, är det något jag inte fixar så är det djur. Jag är inte särskilt duktig på att teckna naturalistiskt och framförallt inte djurs anatomi. Jag inspireras av tecknarna Becky Cloonan (som ligger bakom senaste Conan barbaren av Darkhorse Comics), Mike Mignola (Hellboy) och bläckkonstnären Nate van Dyke. Jag är alltså mest bekväm i tydliga linjer, noir och starka kontraster i gråskala (jag färglägger sällan digitalt) och nu förväntades jag plötsligt teckna en lättsamt rollspelande björn.

.

Efter några trögstartade veckor där ritandet parerades in mellan plugg, extraknäck och lättja hade jag ett första utkast klart. Jag var inte helt nöjd och till en början försökte jag skjuta på deadlinen för att jag inte kände mig bekväm med resultatet. ”På tok för mycket leksaksbutik” hävdade jag medan föreningen menade att jag absolut kunde tona ner färgerna om jag kände att det inte passade min stil. Ett koncept vi var överens om att fortsätta på var björnens teatermasker: ”de liknar de fina monstren i Spirited away!” påpekade Frida. Busted.

.

björn1
Söt björn! Kanske lite för söt…

Efter att ha mixtrat lite med färgskalorna insåg jag hur svårt det skulle vara att justera bilden i efterhand så att den generella stilen ändrades. Det var lika bra att börja om utifrån de detaljer som kunde behållas och vad som kunde arbetas vidare på. Nästa version blev en sovande björn som var lite slätare och snäppet mörkare i syfte att göra den mer seriös. Teatermaskerna behölls som en detalj i ett av bokomslagen men det kändes fortfarande inte helt ok att lämna ifrån mig något från en färgglad barnreklam. Feedbacken var helt ömsesidigt: en sovande björn (i alla fall den här) är varken intressant eller lockande och för att hitta inspiration började vi titta tillbaka på några av mina tidigare teckningar.

björn2
Björnen sover, tråkig bok?

Jag minns att vi diskuterade en bild på ett rollkoncept (”städaren”) som jag gjorde för ett tag sen, med svarta skuggfält och ett par vitt kontrasterande ögon, som skulle kunna funka som utgångspunkt för att hitta hem till rätt björn. Efter några veckors dvala plockade jag upp projektet igen och började skissa. Jag hade hittat tillbaka till mitt rätta element och det slutliga resultatet blev en mer Mignola-esk variant av den första björnen. Med tydliga kontraster och lättsamma linjer som ger illusionen av ett det nog allt är en björn som gömmer sig där bakom masken med det breda leendet och de stora tomma ögonen…

björn3

 Vi är väldigt nöjda med resultatet, björnen har en tydlig koppling till det teatrala, den är tydligt ”björnig” utan att bli för barnslig och den funkar både nedskalad till 2 cm på ett papper och uppskalad på en enorm banderoll samt inverterad om man behöver ha den på mörk bakgrund. Björnen fick sin slutliga form strax innan föreningens hemsida kom upp, där den nu pryder sin plats. Inför lajvkonventet Prolog tryckte vi också upp linnen till oss tre arrangörer där björnen sitter på framsidan och logon för lajvet över ryggen.

linne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s