Krav och löften

Som arrangör vill man gärna försäkra sig om att deltagarna är med på noterna och vet vad de ger sig in på. Vad som förväntas av dem, och vad de kan förvänta sig av arrangörerna. För att konkretisera det kan man göra ett deltagarkontrakt, och kräva att deltagarna läser igenom det innan anmälan. Så mycket mer bindande än så går det väl tyvärr inte att göra, det är väl knappast så att man kan skicka hem en deltagare som sen inte visar sig följa kontraktet, men man har lite mer på fötterna om någon kommer och är upprörd över att man börjat utan dem eller vad det nu vara månde.

Skriv gärna under i blod. Vi kommer göra DNA analys för att försäkra oss om att varje deltagare menar allvar.

Vad kan man tänka sig att skriva in i sitt deltagarkontrakt? Själv måste jag erkänna att jag var frestad att bara ha en lång lista på krav och inte alls komma med några löften. Det vore emellertid att försumma en utmärkt chans att precisera vad det är vi kommer bjuda på, och därigenom också vad som inte ingår. Ingår skrivna roller? Workshops? Mat? Tält? Det här säger något om vad deltagaren behöver och inte behöver förbereda själv. Vad krävs av deltagaren för att arrangemanget ska fungera? Exakta start- och sluttider? Att man läst instuderingsmaterial? Att man pratat ihop sig med gruppmedlemmar? Att man har med sig särskild utrustning? Deltagarkontraktet är ett utmärkt ställe att vara väldigt tydlig med sådant.

Ett utmärkt exempel är Suffragetts exemplariskt tydliga deltagarkontrakt. Här ser vi att arrangörerna berättar vad de tänker leverera samt vad de förväntar sig att deltagarna gör innan lajvet. Det här gör att man som deltagare kan känna sig trygg med att man, om man till exempel har läst allt som heter “obligatorisk läsning” inte har missat någon för spelet väsentlig information. Som synes lovar arrangörerna att lajvet ska hållas i Hallwylska palatset, så när det blev omöjligt för söndagsuppsättningen hörde arrangöererna av sig till alla söndagens anmälda och gav dem möjligheten att hoppa av lajvet och få hela sin avgift tillbaka. Ett mycket snyggt sätt att ta ansvar för kontraktet och brott emot det. (Så vitt jag vet var det endast några få deltagare som valde att hoppa av.)

Överlag gäller att man ska vara försiktig med vad man som arrangör utlovar. Om det finns risk att budgeten inte håller för fancy champagne eller tidsramen inte räcker för 150 handskrivna brev så lova det inte till deltagarna. Låt det istället bli en positiv överraskning om det skulle funka. Roliga överraskningar gör deltagare peppade och nöjda, otrevliga överraskningar kan sänka ett i övrigt kul lajv.

Sen är det som sagt lockande att göra en rigorös lista över krav på deltagarna… Men det kan finnas en poäng i att inte ta i från tårna. Har man 30 sidor världsbeskrivning som man vill att lajvarna ska läsa? Dela upp det i 10 sidor obligatorisk läsning och extramaterial för de som vill. För vissa har inte lust och möjlighet till att förbereda sig i månader innan ett lajv och andra älskar att gotta ner sig i allt man ger dem.

I vårt fall kändes det viktigt att veta att våra deltagare är åtminstone mentalt förberedda på att vi eftersträvar ett lajv med en dehumaniserande stämning. Det här innebär att de behöver vara beredda på att olika övergrepp kan förekomma i spel. Det innebär däremot naturligtvis inte att de måste vara beredda på att utstå övergrepp, utan tvärt om vill vi att de lovar att efter bästa förmåga säger ifrån med hjälp av våra säkerhetsord om något händer som de inte vill vara med om. Det vi är ute efter är vad som brukar kallas för ”informed consent”. I vårt fall, vi meddelar våra deltagare om att lajvet kommer kunna bjuda på ganska obehagliga upplevelser. De som vill ha den sortens upplevelser anmäler sig och kommer mentalt förberedda medan de som inte vill ha den sortens upplevelser kan välja att inte delta. Vi använder också deltagarkontraktet till att klargöra vad som gäller vid anmälan och betalning, när man kan få tillbaka deltagaravgiften och när det inte längre går. Kommentarer som de här får oss att tro att vi lyckats väl i vår avsikt att klargöra vad som gäller för Last Will:

Sånthär gör en arrangör både nöjd och stolt!
Sånt här gör en arrangör både nöjd och stolt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s