We did it!

Den första omgången av lajvet Last Will sattes upp förra helgen!

Det har inte varit så mycket på bloggen på länge av… uppenbara skäl. Men nu har vi ett gäng ämnen vi tänkt skriva om, både som är kopplade till själva lajvet och sånt vi inte haft tid att skriva om.

10551561_10152671098034458_4572310607629758509_o

Om lajvet Last Will

Kort resumé: Alla överlevde, ingen skadades allvarligt, ingen åkte hem i förtid.

Något längre resumé: Arrangörernas praktiska arbete drog igång under onsdagen, då en Utter och en Orangutang tillsammans med våra ypperliga funkisar (mer om dem i ett eget inlägg) skulle förvandla en väldig massa mat till välsmakande geggamojja för deltagarna att äta under lajvet. Tanken var att det skulle se äckligt ut och därigenom ge stämning till lajvet med smaka gott/ok för att ändå kunna hålla våra deltagare på benen. Det verkar ha funkat utmärkt faktiskt 🙂

Under torsdagen tillkom en arrangörsbäver som kom direkt från sitt nattjobb på Gotland… inte helt vältajmat för det var en trött jävla bäver, men hellre en trött bäver än ingen alls. Torsdagen blev stora-flängar-dagen; det var mer matlagande, hämta ett släp, en vända till IKEA, skriva en massa instruktioner, klistra etiketter, printa papper, hämta upp en massagebänk, försöka sortera mat… Och tusen andra små uppdrag på en att-göra-lista som utökades i nästan samma takt som den kryssades av. Det blev ganska sent innan alla djur kom i säng…

Lokalen ska utstråla en blandning av blodigt och våldsamt samt lite själsligt mörker. Mys helt enkelt.
Lokalen ska utstråla en blandning av blod och våld samt lite själsligt mörker. Mys helt enkelt.

Fredag morgon samlades vi i lokalen med våra hjälpdjur för att sätta allt i ordning. Vi hade ca 6 timmar på oss innan vi var tvungna att åka till den andra lokalen för att ha workshops med deltagarna inför lajvet. Som tur var hade vi som sagt också funkisar som kunde stanna kvar och göra färdigt för som vanligt tog det mycket längre tid än man kan tro att fixa lokal. Men lokalen blev färdig och förlajvsworkshopparna rann på ganska smidigt och avslutades i tid. Klockan var bara strax efter midnatt när vi kom i säng.

Lajvdagens morgon grydde och vi var i lokalen vid 8-tiden och en timme senare var folk på plats och vi drog igång lite övningar på förmiddan för att alla skulle komma i rätt stämning och tog lite sista-minuteninfo. Vid 13.00 var det lajvstart och lunch varpå arrangörerna drog sig tillbaka en kort stund för schemalagd freak-out, dvs. vi satt i ett eget rum och helt kort skrek ut lite uppdämd stress och kramade om varandra. Alla deltagare var på plats och igång och det var inte så mycket mer vi kunde göra.

Mitt i natten skickar vi ner dessa sötnosar att förnedra våra deltagare. Helt fantastiskt!
Mitt i natten skickar vi ner dessa sötnosar att förnedra våra deltagare. Helt fantastiskt!

Sen ägnade vi ett knappt dygn åt att servera mat på udda tider, sminka och köra radioinspelningar, fixa avloppet, svara på frågor och ta hand om de spelare som kom upp för att få gråta ut lite. Det var ett väldigt starkt lajv med mycket misär, förtryck, våld och andra hemskheter, så vi hade räknat med möjligheten att en del behövde ta en paus. Dessa klappade vi om, gav dem te och choklad och näsdukar tills de var redo att gå ner till lajvet igen. Det mesta gick som vi hade tänkt och det som inte gjorde det lyckades vi lösa, och vi satt där uppe i vårt rum och undrade – och undrar i viss mån alltjämt – vad som egentligen föregick där nere på lajvgolvet.

Vid 9 på söndagsmorgonen avslutade vi lajvet med att alla deltagare fick ligga ner under en avrollningsövning, sen var det lite debriefsnack och vi visade en TED-talk om ämnet lajvet tangerade för att försöka knyta ihop deltagarnas upplevelse med verkligheten. Därefter städning, folk fick plocka en städuppgift från en lista och när de var klara med den kunde de gå hem eller sätta sig på den närliggande pizzerian för vidare eftersnack. Vi blev kvar för städning och ihopplockning tillsammans med våra pärlor till funkisar och någon fantastisk och hjälpsam deltagare i ytterligare några timmar innan vi kunde ramla hemåt och äntligen sova i kapp alla timmar av förlorad sömn.

Nu har vi efterarbete i form av enkät som deltagarna fått att fylla i samt gå igenom resultatet för att göra upp en plan för vad vi vill förändra, förbättra, ta bort och ha kvar. Sen börjar cirkeln om inom några veckor då vi öppnar anmälan för nästa uppsättning i januari… Och till dess behöver vi en plan för hur vi kan ha en bättre anmälningsprocess som inte resulterar i panik, kaos och besvikelse 😛

En av deltagarna har skrivit en lajv-rapport till webb-magasinet inlajv.se som ni kan läsa om ni är nyfikna på en blick inifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s