Arr <3 Funkisar!

Till de allra flesta lajv behöver du fler armar för riggande och fixande än vad arrangörerna själva kan producera. Då behöver man hjälp och det är smart att ha en plan för hur man löser detta i förväg. Vad man nämligen lätt missar är att det också är tidskrävande att delegera arbete! De som ska göra något måste instrueras och hjälpas så att de kommer igång och som huvudansvarig behöver man ibland komma med uppmuntran under arbetets gång så att det inte avstannar och sedan kontrollera att arbetet blivit gjort och på rätt sätt.

Nu behöver vi tyvärr krossa lite falskt positiva bilder av lajvare som många har;

1. Alla de som kommer med glada utrop i sociala medier om att de gärna ställer upp och hjälper till med vadhelst som behövs – de menar väl men nej, de kommer inte leverera. De kommer plötsligt inse att de inte har tid, råd eller ork med både hjälpinsatser OCH lajvet och då prioriterar de såklart lajvet. Se sådan utlovad hjälp som en form av moraliskt stöd, inget annat.

2. Deltagare ute på lajvområdet, före och efter lajvet, är väldigt inneffektiva arbetare. De vill såklart umgås med andra deltagare, planera spel och prata om sina karaktärer före lajvet och utbyta minnen och prata om sina karaktärer efter lajvet. Att du måste få ihop det där värnet av sandsäckar innan lajvet kan starta eller röja den där ritualplatsen innan du kan få dra hem och sova är nedprioriterat för de allra flesta lajvare. Enklast är att sätta dem på uppgifter tillsammans så att de kan prata under tiden de jobbar. Fort går det inte, men det kan bli gjort iaf.

"Hacka en väldig massa lök" Det stod inte på vår lista av funkisuppgifter, vi tänkte det var självskrivet...
”Hacka en väldig massa lök” Det stod inte på vår lista av funkisuppgifter, vi tänkte det var självskrivet…

För att faktiskt få något gjort är alltså det man behöver hellre en mindre skara engagerade funkisar istället för en hord deltagare som har noll koll och/eller väldigt lite engagemang.

Välj dina funkisar med omsorg. Allra helst ska de som person vara lagom ödmjuka att de kan lyssna på dina instruktioner och din Plan utan att ha behov av att opponera sig bara för att de skulle gjort annorlunda, men de behöver ha självförtroende nog att kunna driva saker självständigt, vara ett ansikte utåt och ta egna initiativ inom ramarna för Planen. Du har nu antagligen skalat bort 7/10 på din vänlista på FB? Dessutom får de gärna vara av sorten som inte på kort varsel kan bli intvingade att arbeta, ofta blir sjuka eller har stökiga liv som kan göra att de faller ifrån sina uppdrag när du som mest behöver dem. Det låter ju väldigt sniket att säga det här, men bra funkisar kan rädda ett arrangemang och funkisar som faller ifrån kan sänka det. Som arrangör måste man se till sitt ansvar inför alla deltagare när man väljer sina medarbetare och underhuggare.

När du sen vaskat fram de här guldkornent till människor, var tydlig med vad det är du förväntar dig av dem. Vilka tider och vilka uppifter handlar det om? Bara före lajvet? Bara under lajvet? Mest efter lajvet? Om före och efter, hur mycket? Behöver du att de håller i workshops åt dig, eller att de har körkort för att kunna hämta hyrda grejer eller att de lägger en heldag veckan innan på att sy props till lajvet? Tänk igenom detta innan, så vet du om det känns rimligt att be om, och kommunicera med funkisarna så att de kan planera sin tid.

Skriva fejkade farvälbrev är kanske inte den vanligaste funkissysslan?
Skriva fejkade farvälbrev är kanske inte den vanligaste funkissysslan?

Lajvhobbyn är ju nästan uteslutande en ideell hobby, vilket innebär att du nog inte har råd/möjlighet att betala lön till dina funkisar, men se över vad annan betalning man kan ge dem. Om de får åka gratis på det lajv där de också är funktionärer, se till så att de faktiskt får lajva och ha kul också, annars är det inte mycket värt. Är det en kampanj eller som i vårat fall ett lajv som sätts upp flera gånger, se till så de har en garanterad gratisplats på ett lajv mot att de är funkisar på det föregående/andra/nästföljande lajvet. Sen betyder små tecken av tacksamhet mycket, funkisar bär upp lajvsverige – och det ska synas och höras. Ge dem speciella tishor, skriv upp dem på tacklista på hemsidan, omnämn dem och applådera dem på efterlajvsamlingen, bjud ut dem på middag…

Vi kan ha pushat våra funkisar lite över kanten sådär... bara lite
Vi kan ha pushat våra funkisar lite över kanten …bara lite

Vårt system är att vi har totalt fyra funktionärer. Två av dem lajvar under första uppsättningen medan de andra två är funkisar på heltid och så byts de av inför andra uppsättningen i januari. På så sätt får de ett helt lajv gratis, inte bara det som blir över när de inte jobbar under arrangemanget. Vi bjöd dem på middag under försommaren, dels för att visa vår uppskattning och dels för att förklara vårt lajv och vad deras uppgifter skulle bestå i. En uppföljande middag planeras under hösten där det första paret funkisar också kan föra vidare sina erfarenheter till kommande paret.

Under första uppsättningen av Last Will var våra funkisar helt fantastiska! De riggade lokal, lagade mat, diskade, tog hand om spelare, gjorde inhoppsroller, sminkade, städade, tömde sopor, handlade (typ 24 vändor till affären?), försökte laga toaletter, gjorde te, informerade, sprang ärenden… och framförallt så höll de vårt humör uppe, sa åt oss på skarpen att gå å sova och matade oss med choklad och syltmunkar (jag lovar att det dök upp en liten tår i ögonvrån när de där sötsakerna bara lades i handen på en).

Ett stort tack från oss arrangörsdjur till Siri och Frida KL

och till Eva ch Staffan som ska göra dessa bragder i januari!

Och till alla andra som ställer upp för att genomföra andras lajv, Tack!

Utan er går lajvsverige på röven! (dvs. obekvämt och långsamt)

Läs även nästa spännande inlägg, från proffsfunktionär Siri som berättar om livet på andra sidan.

En tanke på “Arr <3 Funkisar!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s