Pressad av pressen?

Det här inlägget har legat i flera månader, i princip färdigt, medan vi varit upptagna med annat inför andra uppsättningen av lajvet… Men nu; varsågoda!

Det är inte ovanligt att man som arrangör eller lajvare på ett eller annat sätt blir kontaktad av journalister som vill göra något om lajv. Ibland är dessa journalister pålästa om vad det är vi faktiskt gör men oftast går de på en blandning av fördomar om hobbyn och en ohejdad nyfikenhet på allt annorlunda (ja, vissa blir så besvikna när de inser att lajvare är helt vanligt folk att man tror de kommer börja gråta). Artiklar som utmålar lajvare som mordiska satanister med svag verklighetsuppfattning är idag ovanliga, tack och lov, men journalister kan dyka upp med tanken om ett ”scoop”, så det gäller att hålla huvudet lite kallt och inte låta sig dras med på att posera i svart mantel eller med blodig kniv – om det nu inte är vad lajvet faktiskt handlar om 😉

Journalister är ibland ute väldigt sent, kanske bara dagar/timmar innan eventet. Ta en rejäl funderare på om du orkar och har tid, det är ok att tacka nej. Be dem isåfall återkomma efter lajvet och/eller ge dem kontaktuppgifter till någon annan lajvkunnig, Sverok, en förening eller liknande som de kan ta kontakt med istället och förklara vänligt men sakligt att det inte finns tid just nu eftersom du jobbar ideellt.

Fråga vilken vinkel de är ute efter, vilka frågor de kan tänkas ta upp och så. Det handlar inte om att vara paranoid, bara helt enkelt så att om du är förberedd på ungefär vad de vill ha så kan du lättare ge dem det. Är det etidningn skriven artikel, säg att du behöver läsa den innan den går i tryck och stå på dig även om de vill hävda att det inte finns tid. Se till att du gör vad du kan för att förmedla den bild av lajv du och ditt arrangemang står för.

I våras var de anonyma djuren och vårt lajv med i en tidning som går ut till engagerade inom Studiefrämjandet, som är det studieförbund som föreningen Ursula samarbetar med. Det är ingen jättestor upplaga av Cirkeln, som tidningen heter, men åtminstone några tusen lär ha bläddrat förbi uppslaget om att arrangera lajv. Senare, strax inpå första uppsättningen av lajvet, var det radiostationen Metropol som ville göra ett inslag i deras morgonprogram om lajv, och allra helst ha ”lite lajv i direktsändning”… Våra funkisar fick rycka in och hjälpa till och kanske blev det mest halvkass radioteater av själva lajvandet, men radiopratarna verkade nöjda. Det är en möjlighet att sprida lite kunskap om vad vi håller på med inom hobbyn och det är faktiskt viktigt av flera skäl.

Radion på besök. Bjud på te så blir de lugna o glada
Radion på besök. Bjud på te så blir de lugna o glada

Dels för att allt blir så mycket lättare om folk förstår och gillar det man gör. Allt från att hyra lokaler eller skogsområden, söka tillstånd, låna utrustning… Och för att inte säga hur mycket lättare det är när någon granne ringt till polisen som dyker upp och utbrister bara glatt ”Ha ha, jasså lajv! Ja då ska vi inte störa. Ha så skoj!” Men det är en långsam process att få ut till alla att lajv inte bara är för barn, inte ger folk psykoser, inte spelar av dem alla pengar, inte är satanism och inte är något förstadie till att bli furry… Ännu efter flera årtionden möter man väldigt mycket fördomar och missuppfattningar om vad lajv och rollspel är, och det enda vi kan göra är att upplysa och informera om och om igen.

Men att sprida kunskap om vår hobby är också viktigt ur ett bredare perspektiv. Det vi gör är en fantastiskt form av medskapande kultur, som uppmuntrar empati och kreativitet! Det är något som många grupper i samhället skulle kunna ha nytta av, att använda eller inspireras av, och det är bara möjligt om de vet om att det finns och hur det funkar. Att sprida lajvkultur är helt enkelt bra både för lajvare och för alla andra, som presumtiva lajvare 😉

 

Så även om det känns lite skrämmande när någon journalist hör av sig, tänk på att det är väldigt uppskattat om ni ställer upp, det är bra för hela lajvbranchen!

framsida

Artikeln om Last Will i Studiefrämjandets tidning Cirkeln.

Inslag om Last Will i SR Metropol. Från ca 1:21.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s