Allmänna praktiska lärdomar från Last Will

Sådär, nu är det hög tid att lista vad de anonyma djuren faktiskt lärt sig, rent praktiskt, av den här resan. Från oss alla, till er alla, en blandad lista visdomar:

Mat
Mathem.se (eller liknande) levererar mat till dörren, hemma eller direkt till lokalen; herregud så praktiskt! Släpa sallad på tunnelbanan och lägga flera timmar på att storhandla är kanske inte helt värt det…

Apropå mat, be en kock eller nån sån klok att kolla matmängderna du tänkt servera om du inte själv har järnkoll på hur mycket mat det kommer gå åt.

Vi gjorde all mat vegansk och glutenfri, och i stort sett mjölkfri. Det här gjorde att det var ganska lätt att anpassa sig efter sena inhopp utan att behöva fixa helt ny meny till dem.

Stuff
En runda till IKEA tar ALDRIG mindre tid än 4 timmar. ALDRIG.

This is the "Make it work"-moment.
This is the ”Make it work”-moment.

Mängden silvertejp som krävs för att ordna ett lajv beräknas vara Mängden Du Har + 3/4 rulle.

Klura också ut var du ska göra av allt stuff efter lajvet. Spara? Ge bort? Prångla på deltagarna? Du kommer ändå ha en himla massa skräp, kolla om lokalägarna kan ta på sig att slänga sopor eller om det blir så mycket att du behöver fixa en container och hämtning.

Lokalen

Börja såklart med att fotografera lokalen i sitt ursprungsläge, för att kunna ha som facit när man försöker återskapa allt igen efter lajvet. En flyttkartong är bra att ha till att plocka ner alla saker som står i lokalen som man inte vill ha framme, för att de inte passar stilen eller för att de riskerar att gå sönder.

Se till att du vet vart proppskåpet i lokalen sitter, och kom även ihåg att vattenkokare och värmeplattor drar mycket ström och tänkte du använda flera, gör så på olika säkringar. ehrm.

När du pratar med lokalägaren skriv ner alla koder, fråga efter wifi-lösenord och kolla upp ventilationen (mycket folk i en lokal gör att luften tar slut rätt fort). Ha alltid nummer till fastighetsägaren tillgängligt för alla frågor som kan tänkas dyka upp.

Ha minst 2 extraplaner för allt tekniskt. Jodå, även om det är väldigt simpla saker som alltid funkar hemma…

NÄR det ändå ballar ur: håll huvudet kallt, använd funkisarna och le som om ni kan fixa allt. Förmodligen kan ni fixa åtminstone detta.

Och lite diverse
Sömn. Likt småbarnsföräldrar är det ofta arrangörer går på adrenalin i brist på sömn, effektiva men sällan så klipska. Det är bra om man har en utvilad arrangör/funkis som kan ta över mot slutet av lajvet, te.x. när städningen ska organiseras.

Apropå städning. Skriv tydliga städinstruktioner att dela ut till deltagarna. De vill säkert hjälpa till, men utan handledning kommer de yra omkring och ni är för få och för trötta för att informera och styra upp dem ad hoc.

gömd
Helt sjuuukt hemlig kan man vara när man spionerar på sina deltagare. Eller så är man inte det, helt ok det också.

Jo, man vill faktiskt kunna titta lite på sitt lajv. Om du inte deltar med en roll på ditt eget lajv, se till så att du ändå kan röra dig bland lajvarna utan att störa (som skuggor eller personal). Dels får du en känsla för hur lajvet går och om något inte funkar som det ska.

Det kan vara listigt att, efter lajvet, sätta sig nånstans där deltagarna kommer passera – utcheckning, matbespisning, prop-inlämning, och tvinga av dem en historia eller tre från lajvet. Tid för kärlek och pepp, och en smula insikt i hur folk haft det på ditt lajv. Ibland vill man ju veta det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s