Vad säger lagen om… ”stöld” av lajvprylar och ”intrång” i tält.

Citerat, med tillstånd, från sektion 3.1.12 i Liljeroth, Peder. 2012. Arrangemangssäkerhet – En studie av beroenden och risker under lajv. Report 5376. Brandteknik och Riskhantering, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet: Lund. Tillgänglig för nedladdning här: https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/4157445

Om inga internlänkar finns i blogginlägget, så får du titta i orginalkällan för att hitta referenser (exv. “Bengtsson 2004”, eller “sektion 4.1).

 

I Brottsbalken (1962:700) 4 kap. 6 § går det att läsa: ”Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter”. Hemfridsbrott avser både vanligt inbrott och situationer där en gäst inte vill avlägsna sig. Med bostad menas en plats som är bebodd och kan således avse både tält (Lagen.nu, 2012) och lajvhus. Detta innebär att det är förbjudet för deltagare och arrangörer att gå in i andras bostad utan tillåtelse. Likaså är det förbjudet att stjäla något. Detta kan ställa till med speltekniska besvär då stjäla eller smyga in i ett tält utan tillåtelse ibland kan vara moment som ingår i spelet. Att stjäla något på lajv innebär att det lämnas tillbaka till ägaren efter arrangemanget. Med andra ord är det mer likt egenmäktigt förfarande, men ett lagbrott oavsett. Om arrangemanget vill att deltagare ska kunna ta sig in i andras bostäder eller stjäla måste en tillåtelse finnas. Detta kan regleras i ett avtal i samband med att deltagarna anmäler sig till lajvet. Dock kan ingen tvingas underkasta sig dessa regler om de inte vill. Alternativet är att neka deltagaren tillträde till arrangemanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s