Dräktkrav för historiska lajv (Barbaricum, 300-talet e.kr)

Av Robert Östberg – arrangör för kampanjen Barbaricum.

barbaricum

Ett av utmaningarna som vi haft (och har) med kampanjen Barbaricum är att kampanjen utspelar sig i en tidsperiod som har figurerat väldigt sällan på lajv. Så vitt vi vet har det tidigare endast gjorts ett lajv som utspelar sig under antiken; Gränsen (på 90-talet). Och det lajvets utrustningen speglades i den klassiska Asterix/Hollywoodfilmens syn på romare så de flesta av deltagarna hade ändå en viss uppfattning om stilen på utrustning och kläder. Barbaricum utspelar sig några hundra år efter den perioden, och vi får ofta höra frågan ”Men vad kan jag ha på mig?”.

För att underlätta detta gjorde vi flera saker:

  • Dels gjorde vi en rätt/fel-lista med exempel på utrustning och kläder som var godkända respektive ej godkända.
  • Vi gjorde också en fotoserie-guide;  ”Så barbarifierar du dina Lajvien-kläder” för att visa att det i själva verket var ganska lätt att få rätt ”look” även utan att behöva sy upp en helt ny lajvgarderob. Utöver detta la vi på hemsidan också upp sybeskrivningar på ett antal av periodens tidstypiska plagg, med foton, mönster och beskrivningar.
  • Slutligen anordnade vi i samband med våra lajv workshops där vi ordnade lokal, symaskiner, en del tyg och material samt vårt samlade kunnande, så att deltagarna kunde komma och få hjälp med att sy sina kläder till lajvet.


Resultatet blev intressant: det verkar fortfarande finnas en del förvirring om våra dräktriktlinjer bland lajvare som inte varit på våra lajv, medan de som varit på lajven i väldigt många fall har överträffat våra förväntningar nåt oerhört, och gjort vansinnigt vackra dräkter. Det har gjort att vi faktiskt har fått ta upp frågan till diskussion: finns det en risk med att lägga upp bilder på FÖR vackra dräkter? Dvs finns det en risk att skrämma bort folk istället för att – som vi hoppades – inspirera och visa att det är väldigt lätt både att nå grundnivån av dräktkraven och att nå överkursen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s