“Hur skrämmer jag skiten ur lajvare?”

… eller

“Skräck på lajv, ja tack”

eller

“RÄDS EJ MÖRKRET –

Det är arrangören du ska akta dig för”

 

skrack1

Det här är en liten artikel som ger dig några konkreta tips och råd för dagen då du vill arrangera ett skräcklajv eller placera ett skräckelement i ditt lajvarrangemang!

Innehållsförteckning:

 1. Det finns många former av skräck
 2. Skapa din skräckhistoria
 3. Hur långt ska ett skräcklajv vara?
 4. Hur skrämmer jag deltagarna?
 5. Det kan vara farligt att skrämmas!

1. Det finns många former av skräck

Ja. Skräcklajv och skräck på lajv kan betyda väldigt många olika saker. När du ska arrangera skräck behöver du bestämma dig för vilken (eller vilka) slags skräck du är ute efter, både för att lättare kunna planera och för att kunna vara tydlig med deltagare vad för slags skräck de kan förvänta sig. Jag delar in skräck i dessa delar:

 • In your face-skräck. Monster/spöken etc hoppar fram och skrämmer folk, jumpscares. Blir snabbt tröttsamt. Bättre att ha små element av det än att bygga ett helt lajv på det enligt min erfarenhet.
 • Gore-skräck. Slem, lera och kroppsvätskor. Tarmar som hänger i träd, avhuggna lemmar och blod i toaletten. Kan äckla folk på fel sätt. Ingen vill må illa på riktigt. Ha inslag av det, men bygger du ett helt lajv på det – var tydlig med dina deltagare! Och minns att fejkblod inte går att torka bort från alla sorters tapeter…
 • Psykologisk skräck. Du bygger en obehaglig stämning, har element som är otäcka utan att man kan sätta fingret på vad, eller dyker ner i människans psyke, utforskar mörka delar av oss själva. Kan vara ett svårt ämne i vissa fall och kräver en hel del människokännedom är min erfarenhet.
 • Ryslig skräck. Det där övernaturliga, rädsla för det okända, det man inte kan se eller förstå sig på. Spöken, väsen, okända fenomen. Här vill du ge deltagarna en krypande känsla i huden, håret ska stå i nacken och pulsen höjas långsamt.
 • Monsterskräck. Handlar mycket om props, och snygga dräkter, att bygga bra monster som kan jaga stackars lajvare i skogen med löfte om att slita dem i stycken om de blir fångade. Handlar mycket om att ha tid och resurser att kunna skapa bra monster eller skapa känslan av att ett monster finns i närheten.

 


2. Skapa din skräckhistoria

skrack2Nu när du vet vilken slags skräck du är intresserad av att sikta in dig på, eller vilka element av skräck du vill ha med, börjar det bli dags att bygga din historia. Skräck handlar till stor del om att arbeta med känslor som arrangör. Om du arrangerar ett fantasylajv exempelvis, som handlar om… låt oss säga ett rådslag mellan två kulturer. Där handlar det mycket om det visuella, det vi har framför oss. Lajvarna har kläder som stämmer in på fantasyvärlden, de sitter i en passande lokal, äter ur passande matkärl osv, allt för att man ska få en känsla av att fysiskt ha flyttats till en annan verklighet. Att arrangera fantasylajv, eller något annat lajv för den delen handlar också om att arbeta med deltagarnas känslor, men inte lika påtagligt som med skräck. För skräck ÄR en känsla. Deltagarna ska känna olika former av rädsla under lajvets gång. Att arbeta med känslor på det viset tycker jag handlar om att få deltagarna investerade och engagerade. Och för att hjälpa dem dit behöver vi en bra skräckhistoria som vi bygger lajvet eller skräckelementet på. Jag ska ge ett exempel:

Vi ska lajva i en kvarterslokal. Lokalen ligger i en lägenhetsbyggnad. Modern, fullt utrustad, nyrenoverad till och med. Ingenting med lokalen i sig säger “här ska vi arrangera skräck”. Men vi förlägger en bra bakgrundshistoria i lokalen. Vad har hänt där? Jo för en månad sedan försvann fem personer spårlöst i lokalen. Folk såg dem gå ner men aldrig komma ut. Allt som finns kvar är ett smutsigt handavtryck i taket och en radio i köket som ibland knastrar och slår på sig själv. Nu blir den här lokalen plötsligt annorlunda för den sätts i ett obehagligt sammanhang. Bakgrundsberättelsen hade kunnat vara något helt annat. Ett blodigt mord som skett. Spår av en mystisk ritual som genomförts. Knackningar i väggarna som tycks föra fram ett meddelande från andra sidan… Något som väcker nyfikenhet, något som deltagarna kan stå på för att bygga upp sin skräckstämning !

Hitta din berättelse. Något som skrämmer eller lockar dig, engagerar dig eller intresserar dig. Har du svårt att från grunden hitta på din egna historia, surfa runt på nätet! Sökord som “hemsökta platser” eller “topp tio galna yxmördare” kan du komma långt med! Studsa runt en stund och se vad du hittar. Bolla med en vän. Sov på saken. Ta en dusch (alla bra idéer dyker upp på toaletten!). Så småningom har du din historia!


3.Hur långt ska ett skräcklajv vara?

Det här är en viktig fråga. Den avgör nämligen hur vi lägger upp pacingen på lajvet, alltså takten på skräcken. Hur intensivt det ska vara, hur många skräckelement det ska finnas osv. I kampanjen vi varje höst arrangerar i Umeå arrangerar vi lajv som är alltifrån några få timmar till en hel helg. Det är stor skillnad på hur man lägger upp de olika lajven. Ska vi lajva två timmar, ja då kan vi introducera deltagarna i skräcken ganska fort, stegra snabbt och hålla ett intensivt högt tempo. Har vi ett arrangemang på tre hela dagar behöver skräcken komma i vågor. Varje våg kan vara högre än den föregående men det måste komma stunder av stillhet. Stunder då deltagarna inte blir skrämda utan har utrymme att göra annat. Känna annat. Skratta, gråta, socialspela, vila, känna sig trygg till och med. Här kommer några punkter som handlar om hur du håller ett skräcklajv rullande:

 • Ha is i magen! Bygg stämning långsamt hellre än snabbt. Kasta inte in deltagarna i skräcken direkt, om du inte har ett kort intensivt lajv. Ge dem utrymme att spela in sig i sin roll, lära känna de andra rollerna, befästa relationer. Låt skräcken komma lite i taget i början, ofta kan det skrämmande ligga i att veta att något kommer hända, men inte veta när det händer! Ungefär som att se skräckfilm. Musiken som bygger upp till stämningen kommer långt innan själva monstret dyker upp framför kameran.
 • Bygg upp, bryt ner! Det här är extra viktigt att tänka på om du arrangerar ett längre skräcklajv (som är mer än fem timmar). Bygg upp rollernas trygghet och självförtroende. Låt dem tro att de vunnit en stund, att de är trygga, att de lyckades med något. Ge dem en stund av stillhet, värme, glädje… För att sedan krossa dem! Du bryter ner dem, den där tryggheten de trodde de hade smular du sönder, relationerna de byggt som gör dem trygga sätter du kniven i, separera och isolera! Sitter fem deltagare i ett spökhus och har precis hittat proppskåpet så lyset tänts, låt dem sitta i ljuset en stund. Låt dem känna på tryggheten ljuset ger innan du slår av strömbrytaren och dödar alla lampor i huset. Bygg upp! Bryt ner!
 • Ta hand om dina lajvare! Det är jobbigt att vara rädd. Kom ihåg det. Att kräva av deltagarna att de under tre hela dagar ska vara konstant rädda, det är inte sjysst. Ge stunder av stillhet. Ge en stund av trygghet, som ovan punkt har visat, kan det bara bidra ännu mer till skräckupplevelsen i längden. Erbjud andra känslor som inte enbart är rädsla och otrygghet. Lämna utrymme för skratt, för relationsdrama och lämna framförallt utrymme för att ha lite tråkigt en stund. Det kan ge deltagare en chans att Off kunna vila, återhämta krafter för att orka fortsätta igen. Se till att deltagarna har mat, vatten och är varma och torra i alla fall någon del av lajvet. Jag ser absolut hur Off-misär kan hjälpa till att skapa en stämning men för långa lajv måste deltagarna få en chans att orka, och då gäller det att balansera misär med välmående.
 • Relationer, relationer, relationer! Du får betydligt mer att arbeta med i skräck om dina deltagare hunnit spela in sig i sin roll och hunnit befästa relationer till andra roller. Ett syskonpar som hunnit spela in sin syskonrelation kan lätt nyttjas sedan för att öka skräcken för dessa två spelare. Syskon som tycker om varandra, vad händer när de separeras? Eller när ett syskon plötsligt förändras? Eller när ett syskon plötsligt försvinner? Både nära/kära relationer och intensiva fienderelationer går att arbeta med på oändligt många sätt så länge deltagarna hunnit spela in dem ordentligt.

skrack3

 


 

4. Hur skrämmer jag deltagarna?

Det här är en punkt som i sig behöver en helt egen artikel men jag ska i alla fall kort punkta upp några saker som förslag till hur man skrämmer sina deltagare!

 • Skuggor/spöken som går runt och ger instruktioner för upplevelser, syner, flyttar saker, agerar osynliga krafter etc. Så klart synlig för deltagare Off men ej för rollerna In.

skrack4

 • Betinga ord eller ljud till obehag. Som hundinstruktör är jag van att arbeta med att få hunden förknippa olika ljud och situationer med positiva upplevelser. I lajv vänder jag på det, får lajvare att förknippa det med negativa betydelser. Vid flera tillfällen då något läskigt händer kan jag låta ett ljud, en ljussignal, en situation komma precis innan. Efter bara några få tillfällen börjar deltagarna att förknippa “signalen” med att något obehagligt kommer hända och det blir ett ypperligt sätt att bygga upp rädsla på både In och Off.
 • Bygger rekvisita med en tydlig funktion och plats i lajvet. Läskiga föremål, farliga föremål, fantastiska sminkningar och utstyrslar etc.

skrack5

 • Med olika funktioner – att föra deltagarna någon speciell stans, att bidra till en stämning, att placera ut ledtrådar i ett mysterium, att spela offer eller monster i skogen med dräkter och smink. Gästspelare som helt enkelt hoppar in och hjälper till att skapa en situation eller en händelse.
 • Ljud kan användas på tusen olika sätt, göra spökröster, ljudeffekter på en plats, musik för att sätta en stämning osv.
 • Byta ljus i rum, arbeta med mörker och ljus för att skapa kontraster etc.
 • Att använda sig av telefoner, Internet, chattar. Inkorporera vardagliga tekniska saker som vi tar för givet är trygga och sätt dem i läskiga situationer. Väldigt effektivt.
 • Använda sig av IN och OFF-känslor. Att antyda saker för deltagare, att bygga upp hemsida, information och utskick så att deltagaren själv börjar fantisera om vad som kommer hända på lajvet, kan vara användbart.

skrack6

 


 

5. Det kan vara farligt att skrämmas!

Det här är för mig en väldigt viktig punkt som jag alltid har i åtanke när jag arrangerar skräck. Alla klarar inte av att bli skrämda på olika vis. Därför är det viktigt att jag är tydlig som arrangör och tar hand om mina deltagare, tar ansvar för det jag utsätter dem för. Dessa punkter är de jag själv följer:

 • Vilken målgrupp vill jag nå? Ska jag ha åldersgräns på lajvet och vilken i sådana fall? Att göra ett skräcklajv för yngre deltagare kan kräva lite extra tanke i min lajvdesign och berättelse. Var tydlig när folk anmäler sig vilken åldersgräns du har och motivera den för mer tydlighet.
 • Var tydlig i annonsen! När du annonserar ut ditt lajv, var väldigt tydlig. Tydlig med vad för skräck man kan förvänta sig, tydlig med stämningen du vill ha, tydlig med tempot på lajvet etc. Man kan hålla mycket hemligt (för självklart, skräck handlar till stor del om det man inte känner till!), utan att utelämna viktig information som hjälper deltagare att välja eller välja bort ditt arrangemang baserat på vad de är ute efter och klarar av.
 • Var lyhörd. Innan lajvet, under lajvet och efter lajvet. Verkar någon på riktigt må dåligt? Våga fråga. Kommer någon och ber om hjälp eller vill berätta att något kanske inte fungerar? Lyssna.
 • Dörren är alltid öppen. Ett fantastiskt bra uttryck jag vill använda för att beskriva något jag tycker är extremt viktigt under alla lajv, men framförallt skräcklajv. Det ska Alltid vara okej att bryta spel. För att man gjort sig illa, mår dåligt, inte klarar mer etc. Varje enskild deltagare ska ha en rätt att säga Nej och kunna gå därifrån utan att behöva förklara varför om man inte vill. Det ska alltid finnas en möjlighet för spelare att gå undan en stund, hämta andan och vila Off om man behöver det. Kanske behöver man få prata med en arrangör eller en annan deltagare. Eller bara få sitta ensam i tystnad.
 • För mig är det viktigt att kunna ge deltagare det de behöver efter lajvet för att lättare kunna processa det de varit med om. Det är jobbigt att bli skrämd, att vara rädd och orolig, att känna hopplöshet och andra starka svåra känslor. En debrief är inget som fungerar för precis alla men det är viktigt att kunna erbjuda det tycker jag. Att få sitta ner i mindre grupper och prata om lajvet och upplevelsen. Skräck behandlar ofta svåra ämnen eller situationer och det är viktigt att inte bara släppa iväg deltagare vind för våg efter lajvet, om nu inte deltagarna så fort som möjligt vill få komma hem till sig så klart!

 

Jag som skrivit det här heter Emmelie Nordström och texten är baserad på tio års erfarenhet av skräcklajv som arrangerats i vår kampanjvärld På Gott och Ont. Fotografier är tagna av mig och Linn Wikman. Jag hoppas att det här ska hjälpa dig att våga arrangera skräcklajv eller åtminstone lägga in skräckelement på lajv! Lycka till med ditt arrangemang!

skrack7

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s