Riktlinjer för eftersamtal

Det här är ett par riktlinjer som är bra att ha när man håller i eftersamtal. Riktlinjerna är till för alla som deltar i samtalet och är till för att hjälpa gruppen fördela ordet, hålla fokus och få deltagarna att kännas sig trygga och respekterade.

Jag brukar skriva ut riktlinjerna och se till att alla grupper har åtminstone ett exemplar. Presentera riktlinjerna innan eftersamtalen börjar. De går också att skriva vilket upplägg eftersamtalet kommer ha på lajvets hemsida och lägga upp riktlinjerna där.

  • Alla får tala till punkt.
   Man besvarar frågorna i tur och ordning. Alla får tala utan att bli avbrutna. Vill den som har ordet ställa en fråga så gör dom det, och då är det okej att svara. Annars är är man tyst och lyssnar när andra talar.
  • Alla erfarenheter är likvärdiga.
   Olika deltagare kan ha upplevt lajvet väldigt olika. Acceptera det, och bekräfta andras upplevelser även om de skiljer sig från dina.
  • Prata om rollerna och rollernas känslor i tredje person. Undvik förstaperson.
   Undvik att säga “När du skällde ut mig” utan säg hellre “När Ali skällde ut Berit”. Försök att inte säga “Jag föraktar dig” utan säg hellre “Cecilia känner ett förakt mot Dagny.”

 

 • Prata om lajvet
  Eftersamtalet ska handlar om lajvet. Det riktiga livet påverkar lajvet, men debriefing ska handla om den gemensamma lajvupplevelsen inte någon enskild deltagares privatliv.
 • Respektera andras integritet efter samtalet
  Det sägs på eftersamtalet sägs ofta i förtroende, och det viktigt att man respektera andras integritet efteråt. Roliga lajvminnen man diskuterar under samtalet får man självklart prata om, men pratar man om något lite känsligt eller jobbigt så är det bättre om det som sägs under eftersamtalet stannar där.

 

 • Eftersamtal är frivilligt aktivitet.
  Vill någon avstå behöver de självklart inte vara med. Om man väljer att avstå, undvik då att störa eftersamtalen. Låt dom som samtalar sitta ifred och dämpa ljudnivån kring dem.
 • Dörren är alltid öppen.
  Det är helt okej att när som helst utan att förklara sig lämna eftersamtalet. Det okej om man vill komma tillbaka efter en stund. Det är också helt okej att sitta kvar och svara “Pass” när det är ens tur. Ingen behöver prata om de inte vill.

 


elindalstal_avlinnwikman
Elin Dalstål under ett Eftersamtal. Fotograf Linn Wikman.

Författare: Elin Dalstål. Elin skriver mycket på Gaming As Women. Hon är en aktiv lajarrangör som också arrangerar lajvkonventet FjällCon.
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.

2 reaktioner till “Riktlinjer för eftersamtal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s