Upplägg för eftersamtal

Hur lägger man då in eftersamtal i lajvets planering? Det här är ett möjligt format för eftersamtal som tar ca 90-120 minuter.

 • En kort introduktion
  Deltagarna samlar sig, antingen alla deltagare eller om lajvet är riktigt stort uppdelat i flera stora grupper. En person (den som är huvudansvarig för eftersamtalsaktiviteten) går igenom vad man ska göra och riktlinjerna för eftersamtalen.
 • Gruppsamtal med en ledare per grupp
  Minst 30 minuter. Den stora gruppen delar upp sig i mindre grupper. Ca 5 personer per grupp. Se även Instruktioner för eftersamtal i grupp.
 • Positiv-feedback-runda
  Minst 30 minuter. Man fortsätter i samma grupper. Positiv feedback-runda är ett sätt att ge varandra positiv feedback på spel. Se även Positiv feedback!.
 • Gemensam samling.
  Minst 30 minuter. Ofta är det bra att återsamlas i större grupp igen. Den gemensamma samlingen kan fylla lite olika funktioner på olika lajv. Kanske arrangörerna vill berätta om något. Kanske går den ut på deltagarna sätter sig i en cirkel och går laget runt för att alla kort ska får chansen att berätta något om sin upplevelse. Kanske gör man något för att gemensamt eller rituellt avsluta lajvet. En avslutande samling av något slag är ofta bra, men gör det som känns rätt för ditt lajv.
 • Avslutning.
  Den som hållit i eftersamtalet avrundar genom att tacka alla deltagare.

Formen ovan är ett sätt att hålla i eftersamtal, men alla lajv är olika. Upplägget för samtalen ska alltid anpassas så det passar lajvets format och innehåll. Tunga och intensiva lajv kan behöva mer tid för samtal, men även korta och lättsamma lajv kan tjäna på att man sätter sig ner och pratar en stund.
Kampanjlajv är annorlunda från one-shot lajv och kan kräva fokus både på det som hände men också på framtida spel och vilken riktning man vill sträva mot. Anpassa eftersamtalen efter lajvet.


elindalstal_avlinnwikman
Elin Dalstål under ett Eftersamtal. Fotograf Linn Wikman.

Författare: Elin Dalstål. Elin skriver mycket på Gaming As Women. Hon är en aktiv lajarrangör som också arrangerar lajvkonventet FjällCon.
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.


En tanke på “Upplägg för eftersamtal”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s