Vampyrlajvsregler del III – Arvet från svenska vampyrlajvssamarbeten

Den här delen ger en kort bakgrund till svenska vampyrlajvsregler men gör inget anspråk på att skildra de svenska vampyrlajvens historia som helhet.

(För att hitta alla delarna i den här serien, se Var är mitt karaktärsblad – vampyrlajvsregler för den oinvigde.)

Hyll-vampyr del3

Det går inte att diskutera svenska vampyrlajvsregler utan att nämna samarbetet Sweden by Night (SBN). I Sweden by Night (och liknande samarbeten) delade de anslutna lajven samma spelvärld och en grundtanke var att spelare enkelt skulle kunna gästlajva i andra lajv.

SBN-samarbetets regler grundade sig i MET-reglerna men utvecklades i flera omgångar. Det fanns förstås många lajv som inte var med i SBN utan använde egna regler, där det kanske mest kända var Göteborgslajvet Kindred Society. Även om SBN hade samma regelsystem och lajvvärld så hade medlemslajven olika vision, kultur, och tolkningar av reglerna. Det ledde till splittringar i samarbetet. På Sveroks forum beskrev användaren Gäst den svenska vampyrlajvsscenen:

Tänkte först börja med att poängtera att det är sällsynt med två lajv som använder identiska regler, ens i SBN. Visst använder många svenska vampyrlajv MET-reglerna som grund, men det är oerhört sällsynt att man dels använder dem rakt av eller samma förändringar som något annat lajv. Många lajv har också valt att helt ta avstånd från MET och istället skapat ett betydligt friare och mer lajvvänligt regelsystem. Det finns förvisso minst fem vampyrlajvs-samarbeten i Sverige, nämligen SBN (Sweden By Night) 1, SBN 2, SVG (Sweden Vampire Groups), Noctum och Camarilla Sweden. Vilket samarbete man väljer beror helt på vilken inriktning lajvet förväntas ta, då alla de olika samarbetena specialiserat sig på olika områden för att bäst gå sina medlemslajvs behov till mötes.

2003-06-07, http://forum.sverok.net

Splittringarna i de svenska vampyrlajvssamarbetena sammanföll med att utvecklingen av rollspelet Vampire: the Masquerade upphörde år 2004, eftersom tillverkaren White Wolf ville lansera en ny produktlinje med Vampire: the Requiem i spetsen. Det ledde till en identitetskris där många lajv tvingades ta ställning till om de skulle fortsätta lajva i en avslutad spelvärld, eller lägga ner och kanske starta om till ett Requiemlajv. Forumanvändaren Anoirell gör följande tillbakablick i forumet Lajvsverige:

Jag vill minnas att det var året 1998/99 som Sweden by night startades jag tror att när de var som störst ingick ca 20-30 lajvkampanjer i samarbetet. Någonstans vid 2002/2003 utbröt ett internt gräl gällande om gemensamma regler och annat, och det delades upp i 2 fraktioner för att sedan falla samman helt.

2010-07-05, http://www.lajvsverige.se

Efter att vampyrlajvssamarbetena fallit samman fortsatte de lajv som varit anslutna ofta att använda samma regler, även om de utvecklades och anpassades mer till just det lokala lajvet. Viss diskussion kring andra former av vampyrlajv och vampyrlajvsregler skedde på lajvkonventen Prolog och Knutpunkt, men det var ovanligt att idéerna testades i praktiken. År 2015 köptes White Wolf upp av svenska Paradox Entertainment. De förkunnade att Vampire: the Masquerade skulle återupplivas och uttryckte ett ökat intresse för lajv. Det har än så länge resulterat i flera engångs-vampyrlajv med kraftigt avskalade regler, i den immersionistiskt orienterade Nordic larp-genren.


För nästa del i bloggserien om vampyrlajv, se Vampyrlajvsregler del IV – Åtta korta regelexempel.

2 reaktioner till “Vampyrlajvsregler del III – Arvet från svenska vampyrlajvssamarbeten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s