Var är mitt karaktärsblad – vampyrlajvsregler för den oinvigde

av Kari Hyll. 

Förord

Vampyrlajvsregler är förenklingar av bordsrollspelet Vampire: the Masquerade. Svenska vampyrlajvsregler har i hög grad utvecklats från regelsystemet Mind’s Eye Theatre (MET). MET har jämförelsevis få förenklingar och karaktäriseras av spänningsskapande slumpmoment som avgörs med sten-sax-påse. Andra lajv har förenklat bordsrollspelet genom att ta bort slumpmomentet, inte hålla räkning på skada/blod/mänsklighet, minska antalet vampyrkrafter och deras nivåer, och/eller helt ta bort siffervärden för karaktärernas egenskaper. Det gäller särskilt de engångslajv i Nordic larp-genren som hållits de senaste åren.

Det här inlägget handlar om regler för vampyrlajv. Inte deras vara eller icke vara, utan snarare deras hur och varför. Grundtanken med inlägget är att vampyrlajv har mycket att lära av varandra. Smarta lösningar förtjänar att spridas, och en medvetenhet om vilka alternativ som finns kan hjälpa arrangörer och spelare att forma sitt lajv till den upplevelse som de är ute efter. Inlägget består av fem delar:

 

  1. Introduktion
  2. Så mycket MET
  3. Arvet från svenska vampyrlajvssamarbeten
  4. Åtta korta regelexempel
  5. Vad hände med MET?

 

Del I och III kan sägas vara mer allmänna, medan del II, IV, och V är mer djuplodande och detaljrika. Den som känner sig obekant med vampyrlajv rekommenderas att inleda med inlägget Vampyrlajv för den Oinvigde.

5 reaktioner till “Var är mitt karaktärsblad – vampyrlajvsregler för den oinvigde”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s